Poliţia israeliană a extins ancheta referitoare la prim-ministrul Benjamin Netanyahu, ameninţat acum de două noi dosare, dintre care unul pare să se refere la achiziţionarea de submarine de război din Germania, a informat luni seară un post de televiziune local, citat marţi de AFP.
Încă de la sfârşitul lui 2016, Netanyahu era vizat de două anchete: una pentru cadouri de lux pe care el şi familia sa sunt bănuiţi că le-au primit din partea unor oameni de afaceri şi alta pentru că ar fi încercat să negocieze cu patronul celui mai mare cotidian naţional ca publicaţia respectivă să aibă o atitudine mai favorabilă faţă de guvern.
Netanyahu, soţia sa, unul dintre fii şi numeroase alte persoane au fost interogate de poliţişti specializaţi, însărcinaţi cu aceste anchete. Netanyahu, care se află în fruntea guvernului din 2009, se confruntă în prezent cu două noi dosare, a transmis luni seara postul Channel 10, fără să menţioneze clar dacă aceste dosare se află încă într-un stadiu preliminar sau dacă poliţia a declanşat deja ancheta.
La rândul său, poliţia a refuzat să comenteze informaţiile difuzate de Channel 10. Ministerul Justiţiei a anunţat în noiembrie 2016, fără alte precizări, că procurorul general a ordonat începerea unei anchete pe tema achiziţiei de submarine de război din Germania.
În cadrul tranzacţiei, există suspiciuni de conflicte de interese, susţin mass media israeliene. Unul dintre avocaţii personali şi văr al lui Netanyahu, David Shimron, ar fi fost în acelaşi timp reprezentantul în Israel al omului de afaceri israelian Miki Ganor, agent al companiei germane ThyssenKrupp Marine Systems, de la care Israelul a cumpărat şase submarine şi care ar mai putea construi încă trei, susţine Channel 10, care nu precizează ce anume conţine al doilea dosar.
Netanyahu dăduse asigurări în noiembrie 2016 că nu ştie nimic de o implicare a lui Shimron în tranzacţie. Totodată, el şi-a justificat decizia achiziţionării acestor submarine prin faptul că aceste "sisteme de arme strategice asigură viitorul şi existenţa însăşi a statului Israel pentru următoarele decenii". Reacţia lui Netanyahu a venit după ce fostul ministru al apărării, Moshe Yaakon, declarase în noiembrie, la scurt timp după demisia sa din motive care nu aveau legătură cu acest caz, că nu vede nicio justificare operaţională în extinderea flotei israeliene de submarine.
Netanyahu s-a disculpat şi în celelalte dosare, repetând: "Nu se va întâmpla nimic (pe plan judiciar), pentru că nu s-a întâmplat nimic" ilegal. AGERPRES