x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul recunoaște suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale

Israelul recunoaște suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale

de Şerban Mihăilă    |    19 Iul 2023   •   06:45
Israelul recunoaște suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale

Israelul a decis să recunoască suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale, o regiune îndelung disputată. Concomitent, algerienii și marocanii sunt la cuțite, după ce și-au încetat relațiile diplomatice.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, l-a informat pe regele marocan, Mohammed al VI-lea, despre „decizia statului Israel de a recunoaște suveranitatea Marocului” asupra acestei regiuni deșertice bogate în minerale, a precizat biroul regal de la Rabat, printr-un comunicat.

Netanyahu a mai transmis în scrisoare că Israelul examinează „deschiderea unui consulat în orașul Dakhla”, situat în partea marocană a Saharei Occidentale, măsură cerută de mult timp de oficialitățile de la Rabat.

La rândul lui, ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, a declarat că anunțul lui Netanyahu „va consolida relațiile dintre state și popoare, precum și cooperarea continuă pentru a întări pacea și stabilitatea regională”.

Confruntare pe viață și pe moarte

Disputa din Sahara Occidentală datează din 1975, atunci când Spania, puterea colonială din zonă, s-a retras, declanșând un război de 15 ani între Maroc și mișcarea „Frontul Polisario”, care urmărește obținerea independenței pe acest teritoriu.

Rabat controlează aproape 80 % din Sahara Occidentală și consideră că întreaga regiune, unde se găsesc fosfați și zone importante de pescuit, este teritoriul său suveran.

Autoritățile marocane pledează pentru o autonomie limitată pentru vastul teritoriu deșertic, în timp ce „Frontul Polisario”, susținut de Algeria, dorește independența și a solicitat un referendum de autodeterminare sub supravegherea ONU, care nu a avut loc însă niciodată.

De la sfârșitul anului 2020, „Frontul Polisario” afirmă că se află într-o „luptă de apărare legitimă” și a declarat întreaga Sahară Occidentală, inclusiv teritoriul, marea și spațiul aerian, drept „zonă de război”.

Acordurile Abraham

Decizia Ierusalimului fusese anticipată, de altfel, cu o lună în urmă. Amir Ohana, președintele Parlamentului israelian, efectuase o vizită oficială la Rabat, la începutul lunii iunie, declarând că țara sa „ar trebui să se îndrepte spre recunoașterea suveranității marocane” asupra Saharei Occidentale.

Ohana mai afirma, la vremea respectivă, că erau în curs „discuții serioase” între cele două țări pe această temă, iar Netanyahu urma să-și anunțe deciziile „în viitorul apropiat”.

Acum, decizia Israelului va fi transmisă Națiunilor Unite, organizațiilor internaționale și fiecărei țări cu care statul evreu are relații diplomatice. 

Șeful Statului Major al armatei israeliene a anunțat, de asemenea, numirea primului atașat militar al țării în Maroc. Persoana desemnată ar trebui să preia această funcție în următoarele câteva luni.

Marocul și Israelul au normalizat relațiile în decembrie 2020, în cadrul unei serii de înțelegeri similare cu statele arabe, susținute de Stale Unite și cunoscute sub numele de Acordurile Abraham.

În schimbul normalizării relațiilor cu Israelul, Rabatul a primit din partea Washingtonului recunoașterea suveranității marocane asupra Saharei Occidentale. Mai mult, cooperarea israeliano-marocană în domeniul securității, comerțului și turismului a crescut de atunci în mod simțitor. 

Cauza palestiniană – motiv de neîncredere

În timp ce politicienii fac presiuni pentru legături bilaterale mai strânse, o parte a societății marocane este precaută față de această apropiere neașteptată, din cauza prezenței ultranaționaliștilor în guvernul israelian, care sunt ostili continuării discuțiilor cu palestinienii.

„Consolidarea relațiilor noastre cu Israelul nu se va face în detrimentul principiului nostru de susținere a poporului palestinian și a drepturilor sale legitime!”, a avertizat, sub acoperirea anonimatului, un oficial marocan de rang înalt, citat de AFP.

În plus, decizia Israelului de a recunoaște suveranitatea Rabatului asupra Saharei Occidentale are loc într-un moment de tensiuni fără precedent între Maroc și Algeria, după ce statele vecine nord-africane și-au rupt relațiile diplomatice.

×
Subiecte în articol: Israel suveranitate maroc