x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ITALIA: Aglomeraţia din închisori provoacă protestul deţinuţilor

ITALIA: Aglomeraţia din închisori provoacă protestul deţinuţilor

23 Noi 2009   •   00:00

Mai mulţi deţinuţi italieni au protestat duminică, la Pescara (centru-est), împotriva supraaglomerării închisorilor, a doua zi după o mişcare similară organizată la Lucca în Toscana, iar sindicatul poliţiei penitenciare a solicitat o întâlnire la Ministerul Justiţiei, transmite AFP.



În închisoarea San Donato din Pescara, deţinuţii au făcut zgomot cu caserolele pentru a atrage atenţia trecătorilor şi au strigat "suprapopulare". Potrivit unor surse poliţieneşti, a fost un protest paşnic menit să sensibilizeze instituţiile în contextul în care în acest centru se află 195 de prizonieri, iar capacitatea lui este de numai 120.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, proteste similare au avut loc la Lucca şi Genova, unde deţinuţii au lovit în uşile şi gratiile celulelor cu diverse accesorii. "Închisorile de la Genova Marassi şi Lucca se confruntă cu o situaţie deosebit de gravă, cu 780 de deţinuţi pe 430 de locuri la Marassi şi peste 200 de deţinuţi pe 80 de locuri la Lucca", potrivit lui Donato Capece, secretar general al sindicatului autonom al poliţiei penitenciare Sappe.

Într-un comunicat, Capece a solicitat ca împreună cu alte organizaţii sindicale să aibă o întâlnire cu ministrul Justiţiei, Angelino Alfano, "pentru a insera o serie de propuneri în Planul privind Închisorile, a cărui examinare la nivelul Consiliului de Miniştri este anunţată ca iminentă". "Situaţia este din ce în ce mai explozivă cu aproape 66.000 de deţinuţi pe 42.000 de locuri regulamentare şi agenţi care lucrează în condiţii foarte grele în privinţa stresului şi a securităţii", a arătat Capece.

Sindicatul său apreciază că este nevoie de angajarea unui număr de 5.000 de agenţi suplimentari şi de măsuri pentru extinderea structurilor actuale. El propune în acelaşi timp şi elaborarea unor alternative la pedeapsa cu închisoarea, cum ar fi brăţara electronică şi dezincriminarea delictelor minore.

Livio Pepino, din partea Consiliului Superior al Magistraturii, a anunţat în faţa presei străine că "numărul deţinuţilor - 25.000 în 1990 - a devenit mai mult de dublu în 20 de ani, iar jumătate se află în închisori din cauza drogurilor şi a imigraţiei clandestine".

×
Subiecte în articol: externe