Adoptarea joi de către Senat a pachetului legislativ privind imigraţia clandestină şi siguranţa publică prin care imigraţia ilegală devine infracţiune penală sancţionată cu amenzi usturătoare, expulzare rapidă sau chiar închisoare, reprezintă principalul subiect prezentat vineri în prima pagină de jurnalele din Italia.
"Această lege am dorit-o foarte mult în primul rând eu, iar apoi tot guvernul. Vom putea astfel să garantăm cu măsuri mult mai eficace securitatea şi liniştea cetăţenilor", a declarat premierul Silvio Berlusconi, potrivit Il Giornale, dorind astfel să risipească speculaţiile potrivit cărora partidul său PdL a fost şantajat de aliatul la guvernare Liga Nordului pentru a trece prin Parlament acest pachet legislativ. Pe de altă parte, adoptarea legii a fost criticată de reprezentanţii Vaticanului pentru imigraţie. "Este o lege care va aduce multe dureri şi dificultăţi unor persoane care, deja prin statutul lor de imigranţi ilegali, se găsesc într-o situaţie foarte grea", a declarat potrivit Corriere della Sera arhiepiscopul Agostino Marchetto, secretarul consiliului pontifical pentru imigranţi. El a subliniat că păcatul capital al acestei legi este transformarea imigraţiei ilegale în infracţiune şi incriminarea imigranţilor, exprimându-şi şi îngrijorarea pentru transformarea în adevărate lagăre de concentrare a centrelor de identificare şi expulzare în care clandestinii vor putea fi ţinuţi până la şase luni. De asemenea, monseniorul Marchetto acordă vineri şi un interviu publicaţiei La Stampa în care subliniază că guvernul a cedat "tendinţelor xenofobe şi a dat dovadă de lipsa sensibilităţii creştine".
Corriere della Sera comentează că poziţia publică a monseniorului Marchetto nu reprezintă punctul oficial al Vaticanului, care are canalele sale bine stabilite pentru a-şi exprima punctele de vedere, ci doar preocuparea din mediul catolic. Cu toate că lipseşte o poziţie oficială, îngrijorarea Sfântului Scaun este evidentă, urmând ca şi în enciclica Caritas in veritate pe care Benedict al XVI-lea o va adresa săptămâna viitoare să fie făcute referiri la problema imigraţiei.
Ministrul Roberto Maroni, iniţiatorul legii, răspunde printr-un interviu acordat cotidianului Libero în care subliniază că în pachetul legislativ respectiv sunt cuprinse şi măsuri anti-mafia aşteptate de mult de cetăţeni, iar opoziţia de stânga a dat dovadă prin protestele sale că ţine mai mult cu Mafia. El adaugă că jurnaliştii comentează în mod intenţionat legea fără să o fi citit şi să-i fi înţeles efectele, adăugând că îi va da în judecată pe jurnaliştii care îl mai acuză de xenofobie sau rasism.
Accidentul feroviar de la Viareggio se află în continuare în prim-planul jurnalelor italiene, La Stampa informând că între compania naţională a căilor ferate (FS) din Italia şi firma Gatx din Austria, proprietarul vagoanelor care au explodat, au început deja acuzele pentru a se eschiva de la plata pagubelor către familiile afectate. Gatx a transmis joi un comunicat prin care susţine că la baza accidentului nu au stat erori ale sale, iar Mauro Moretti, administratorul delegat al FS a subliniat că nu vede de ce compania sa ar trebui să activeze asigurarea, din cele două poziţii rezultând că va urma o îndelungată luptă în justiţie. Potrivit Il Messaggero, Berlusconi a subliniat că în şedinţa de vineri guvernul va decide ajutoare pentru familiile sinistrate din Viareggio, el arătând şi că în urma acestei experienţe trebuie discutat, inclusiv la nivelul UE, dacă nu este necesară schimbarea cadrului legislativ privind securitatea transporturilor feroviare. Il Sole 24 Ore informează că, potrivit ultimelor statistici ale institutului Findomestic, organizaţia patronatelor din industria bunurilor de consum, rezultă că în lunile mai şi iunie a crescut consumul familiilor italiene, în special în Nord.
Italienii intenţionează să achiziţioneze în primul rând autovehicule noi pentru a profita de stimulentele oferite de varianta locală a programului "Rabla", dar şi produse electronice şi de IT, mergând încă mai prost vânzările de electrocasnice şi mobilier. În plan extern, principalul subiect prezentat de ziarele italiene este ofensiva americană din valea Helmand, în Afganistan, care a concentrat cel mai mare număr de puşcaşi marini de la războiul din Vietnam. Totodată, aceasta este cea mai importantă operaţiune militară ordonată de noul preşedinte al SUA, Barack Obama, relatează La Repubblica. Cotidianul italian comentează că, dincolo de argumentele politice şi militare din Afganistan, această operaţiune are şi rolul de a le demonstra americanilor că Obama are stofă de comandant suprem, că nu este un "sissy" timid şi prudent.
Citește pe Antena3.ro