x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kosovarii au făcut trafic de organe. “Pacienţii” erau prizonieri sârbi

Kosovarii au făcut trafic de organe. “Pacienţii” erau prizonieri sârbi

18 Feb 2011   •   19:00

Un document secret al ONU, obţinut de Associated Press, dezvăluie atrocităţile comise de etnicii albanezi în timpul războiului încheiat cu proclamarea independenţei statului Kosovo.

 

În document sunt cuprinse declaraţiile unor luptători ai Armatei de Eliberare kosovare, conform cărora au ucis sute de prizonieri sârbi pentru a le preleva organele, înainte de a-i îngropa în gropi comune.

 

Organizaţia Naţiunilor Unite a intrat în posesia acestor declaraţii încă din 2003, dar a preferat să le treacă sub tăcere, fără să lanseze vreo anchetă oficială în acest sens.

 

Într-o scrisoare datată 12 decembrie 2003, Paul Coffey, un înalt oficial ONU în Kosovo, îşi informa superiorii că se află în posesia unor mărturii în ceea ce priveşte atrocităţile, pe care le-a catalogat drept “lipsite de credibilitate”. Informaţiile veneau din cel puţin opt surse, toţi albanezi etnici în Kosovo sau Muntenegru, care luptaseră în Armata de Eliberare.

 

Mai mult, posibilitatea comiterii acestor atrocităţi a fost evocată, ulterior, şi de către Dick Marty, înaltul raportor al Consiliului Europei pentru Kosovo, care acuza recent ţările occidentale că au preferat să păstreze tăcerea în acest caz, de teama destabilizării şi mai profunde a situaţiei din Kosovo.

 

În raportul întocmit de Marty, Hashim Thaci, actualul premier kosovar, fostul preşedinte al Armatei de Eliberare, era considerat artizanul sistemului prin care organele prizonierilor sârbi ucişi, cu vârste cuprinse între 25 şi 50 de ani, erau ulterior traficate. Thaci a negat cu vehemenţă acuzaţiile.

 

Mărturiile ţinute secrete de ONU vorbesc despre preţul perceput pentru organele prelevate de la o singură persoană, ficat, plămâni, rinichi, şi care pornea de la 45.000 de euro. În condiţiile în care organele trebuiau să ajungă la donori în doar câteva ore, transportul era asigurat pe ruta Tirana – Istanbul, acolo unde vameşii “primeau bani grei pentru a închide ochii”.

 

Kosovo şi-a dobândit independenţa în 2008, dar câteva ţări din Uniunea Europeană, printre care şi România nu recunosc existenţa acestui stat.

×
Subiecte în articol: kosovo onu crime de razboi