Din acest motiv, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a trebuit să-și anuleze vizita în Serbia.
Cele trei state care au decis acest lucru sunt Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru.
Aceste acțiuni pot crea probleme în privința întâlnirilor diplomatice la nivel înalt dar nu vor împiedica Rusia să mențină legături cu statele prietene, după cum a transmis purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.
Și șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat acest fapt "de neimaginat" și a anunțat că l-a invitat pe omologul său sârb la Moscova.
"Dacă o vizită a ministrului rus de externe în Serbia este văzută în Occident ca o ameninţare la scară universală, atunci lucrurile stau clar foarte prost în Occident", a precizat acesta.
Totodată, ministrul sârb al Afacerilor Interne, Aleksandar Vulin, și-a exprimat regretul pentru acest fapt și a spus despre Lavrov că este "un mare şi adevărat prieten al Serbiei".
"O lume în care diplomaţii nu pot căuta pacea, este o lume unde nu există pace. Cei care au obstrucţionat sosirea lui Serghei Lavrov în Serbia nu vor pace, ei vor înfrângerea Rusiei", a transmis Vulin.
Serbia, care şi-a exprimat dorinţa de a adera la Uniunea Europeană, este singurul stat european care nu s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei ca urmare a agresiunii militare a acestei ţări în Ucraina şi constituie unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei de pe Bătrânul Continent.