ROMANII IN LUME
Alexandru Mateescu Francu, un roman plecat de pe meleagurile natale inca din 1938. Fost secretar general al Sindicatului Presei Straine, profesor al Universitatii Catolice de la Angers, Franta, preda actualmente trei materii, Geografie politica, Istoria Doctrinelor Economice la Facultatea de Relatii Internationale si Sociologia la Facultatea de Teologie, in cadrul Universitatii Bennett, a implinit zilele trecute 90 de ani.
COSTIN ANGHEL
Povestea lui Francu incepe o data cu gimnaziul, facut la Viena. Continua cu studiile superioare pe care si le-a definitivat, doctorat in drept si economie, la Paris. Datorita stimei pe care o poarta poporului german, "am avut norocul sa gasesc, intre toti prietenii mei germani sau austrieci, oameni de valoare si de caracter", spune profesorul Francu, si-a luat o licenta in limba si cultura germanica, la Facultatea din Rennes, Franta. Dupa trei ani de stat in Austria, zece in Franta si sapte in Argentina, profesorul s-a stabilit in Brazilia. De cincizeci de ani a dat horele mioritice pe Carnavalul de la Rio de Janeiro.
ACTIVITATILE VIETII. Cand a plecat, in 1938, din Romania, pentru a -si da doctoratul la Paris, Francu a devenit corespondentul unui ziar romanesc, "mai mult datorita amabilitatii lui Pamfil Seicaru, decat meritelor mele profesionale", isi aminteste batranul profesor. In timpul ocupatiei germane de la Paris, admiratorul nemtilor a devenit director al publicatiei de politica internationala "Documentation Hebdomadaire", finantata de germani. Tot in aceasta perioada a devenit secretarul general al Sindicatului Presei Straine, "cam 132 de gazetari din 50 de tari erau in sindicat", aproximeaza Francu. Presedintele sindicatului era contele Giacomo Antonini, iar vicepresedinte, pana la intrarea Americii in razboi, americanul Philippe Wright Whitcomb.
PROFESORATUL. Dupa ce al II-lea Razboi Mondial s-a incheiat, Francu a fost chemat de Universitatea Catolica de la Angers, pentru a prelua Catedra de Economie si pe cea de Drept Maritim. O singura problema avea noul profesor universitar, habar nu avea cu ce se mananca acest drept al marilor! In timpul liber, Francu se ocupa de editarea revistei universitatii.
Citește pe Antena3.ro
Viata la nouazeci de ani
Domâ profesor Francu l-a adoptat pe Jenica Niculescu, un pensionar ceferist. Profuâ vrea ca si Jenica sa aiba un tata, pana acum acesta doar visand la unul. Pe langa activitatea paternala, desfasurata de la departare, Niculescu locuind in Bucuresti, Francu isi continua activitatea de neobosit profesor. Una din activitatile dragi ale romanului este aceea de a conduce, din functia de presedinte, "Associcao Cultural Romeno-Brasileira", din Rio de Janeiro.
DECLARATIE DE FIU
"Pentru un stejar verde de roman implantat de multe decenii in pamant brazilian... La multi si fericiti ani!"
Jenica Niculescu