x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Legi comunitare - Parlamentul European votează politica de returnare a imigranţilor din ţările terţe

Legi comunitare - Parlamentul European votează politica de returnare a imigranţilor din ţările terţe

de Sînziana Stancu    |    17 Iun 2008   •   00:00

Dezbaterea raportului privind politica de returnare a cetăţenilor din ţările terţe, care stau ilegal pe teritoriile ţărilor comunitare, a avut loc astăzi, cu o zi înainte ca raportul să fie supus votului din Parlamentul European.



Dezbaterea raportului privind politica de returnare a cetăţenilor din ţările terţe, care stau ilegal pe teritoriile ţărilor comunitare, a avut loc astăzi, cu o zi înainte ca raportul să fie supus votului din Parlamentul European.

Raportul a fost redactat de europarlamentarul Manfred Weber, membru al Partidul Popular European (PPE). La dezbaterile din plenul PE a luat cuvîntul şi europarlamentarul român Nicolae Vlad Popa, colegul lui Weber, care ne-a trimis informaţii despre dezbaterile dinaintea votului de mîine. Astfel, Popa a estimat că raportul lui Weber este unul "echilibrat", ţinînd să precizeze totodată că "Directiva privind returnarea resortisanţilor din ţări terţe cu şedere ilegală reprezintă prima iniţiativă legislativă în materie de imigrare adoptată cu succes prin procedura de co-decizie între Parlamentul European şi Consiliu".

PROIECT MAI VECHI. Adoptarea Directivei încununează încheierea cu succes a unui proiect început în 2005. Directiva unifică, la nivel european, regulile privind imigrarea şi repatrierea, creînd un cadru legislativ comun, limitînd astfel puterea discreţionară a statelor în acest domeniu delicat. Directiva asigură respectarea drepturilor omului, punînd accent în special pe tratamentele aplicate minorilor şi familiilor. "Acest cadru comun impune statelor respectarea unor garanţii minime chiar şi în cazurile care nu intră sub incidenţa acestei directive, cum ar fi cazul resortisanţilor din statele terţe, cărora le este refuzată intrarea în spaţiul european", a explicat Popa. Directiva mai prevede şi preferinţa pentru returnarea voluntară, în sensul că acesta trebuie să prevaleze, şi nu cea legală şi stabileşte în acelaşi timp şi o durată maximă de detenţie temporară a imigranţilor ilegali din ţările terţă, în ţările UE. Nu în ultimul rînd, Directiva conţine şi prevederi privind interdicţia de readmisie, în situaţii speciale şi individual determinate a imigranţilor ilegali din ţări terţe pe teritoriul ţărilor comunitare.  

×
Subiecte în articol: externe european