x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 117. Rusia va trimite un număr mare de trupe în Severodonețk, pentru a asigura cucerirea completă a orașului

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 117. Rusia va trimite un număr mare de trupe în Severodonețk, pentru a asigura cucerirea completă a orașului

20 Iun 2022   •   07:38
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 117. Rusia va trimite un număr mare de trupe în Severodonețk, pentru a asigura cucerirea completă a orașului
Sursa foto: Hepta

Luni, 20 iunie 2022, este cea de-a 117-a zi de război în Ucraina.

Update Distrugerea Severodonetk-ului continua zi dupa zi. Orasul pare ca va avea aceeasi istorie ca cea a oraselor Mariupol sau a Volnovaha. In cele doua localitati luptele s-au dat pentru fiecare strada, pentru fiecare scara de bloc. Tamcurile grele au disteus locuinte si parcuri, obuzierele si rachetele au pus la pamant totul. Acum, in Severodonetk, punctul de aparare este combinatul Azot. Cum, in Mariupol, era combinatul Azovstal. Si scenariul se repeta: in combinatul-fortareata  sunt cateva sute de civili refugiati. Mai mult, in "Azot" lupta, inversunat, fortele ucrainene sprijinite de organizatia Azov si de catre mercenarii straini. De partea cealalta sunt trupele special rusesti, separatistii si mercenarii lui Kadirov. Care, se arata si in imagini, nu au mila. Filmarea postata pe retelele de socializare chiar de liderul cecen Ramzan Kadirov, are si rol de manifest: la final unul din mercenari face apel la fortele de elita rusesti sa vina in sprijin pentru a castiga batalia de la Severodonetk.

 

 

Update In urma cu o ora. Bombardamente ucraineme puternice asupra orasului Donetk

 

 

Update Forțele ucrainene au atacat platformele de foraj din Marea Neagră deținute de o companie petrolieră și de gaze naturale din  Crimeea, a declarat guvernatorul peninsulei anexate, fără a da detalii despre armele folosite, scrie Reuters.

Trei persoane au fost rănite, iar șapte muncitori de la compania energetică Chernomorneftegaz sunt căutați, a anunțat Serghei Askyonov, guvernatorul pro-rus al pensinsulei Crimeea, pe Telegram. El a prercizat că Ucraina a lovit platformele în această dimineață, când 109 persoane lucrau în zonă.

Platformele se află în largul coastei sudice a Ucrainei, în Marea Neagră, la 71 km de Odessa, a relatat agenția de presă RIA Novosti, citând-o pe Olga Kovitidi, senator care reprezintă Crimeea în camera superioară a parlamentului rus.

Autoritățile din Crimeea spun că lucrările la trei platforme de foraj au fost suspendate după atac, fiind raportate incendii.

Armata ucraineană a refuzat să comenteze.

Update Forțele armate ale Ucrainei nu mai controlează așezarea de tip urban  Metelkine din apropierea centrului regional al regiunii Lugansk. Acest lucru a fost anunțat de șeful Administrației Regionale de Stat Luhansk, Serhiy Gaidai.

„Luptele au loc în multe sate din jurul Severodonetsk și Lysychansk. Din păcate, în prezent nu controlăm Metolkine în apropierea centrului regional”, a spus el.

În plus, armata rusă a intensificat artileria și loviturile aeriene. 

„Rușii lucrează din greu la zona industrială Severodonețk și la periferia orașului. Același lucru este valabil și în cartierele Toșkivka și Ustynivka, pentru că orcii vor să facă o descoperire acolo și în acest scop au adunat o mulțime de echipamente,” el a adăugat.

Potrivit lui Gaidai, ocupanții continuă să folosească tactici „târâtoare” și să distrugă regiunea Luhansk cu toate armele posibile. Cu toate acestea, evacuarea civililor continuă.

Update Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, crede că Rusia își va intensifica atacurile în această săptămână, în timp ce liderii Uniunii Europene analizează dacă vor susține sau nu candidatura țării sale la aderarea la blocul comunitar, scrie Reuters.

"În mod evident, în această săptămână ar trebui să ne așteptăm din partea Rusiei la o intensificare a activităților ostile", a declarat Zelenski într-un discurs video de duminică seara. "Ne pregătim. Suntem pregătiți".

Ucraina a depus cererea de aderare la UE la patru zile după ce trupele ruse au trecut granița sa, în februarie. Executivul UE, Comisia Europeană, a recomandat vineri ca Ucraina să primească statutul de candidat.

Update Analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului, un think tank din Washington, au transmis că „forțele ruse vor putea probabil să pună mâna pe orașul industrial Severodonețk în săptămânile următoare, dar cu prețul de a-și concentra majoritatea forțelor disponibile în această zonă mică”, potrivit The Guardian.
Update Guvernatorul regiunii Luhansk a declarat că Rusia va trimite un număr mare de trupe în Severodonețk, pentru a asigura cucerirea completă a orașului.

„Astăzi, mâine sau poimâine, vor angrena toate rezervele pe care le au. Sunt deja foarte mulți acolo, se află într-o situație critică”, a declarat guvernatorul regional din Luhansk, Serhiy Gaidai, la televiziunea națională. 

Acesta a adăugat că cea mai mare parte a orașului se află deja sub ocupație rusă, scrie Reuters.

Update Forțele ruse se pregătesc pentru o ofensivă împotriva orașului Sloviansk din Donețk, relatează duminică publicația ucraineană Kyiv Independent, citată de The Guardian. Între timp, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ucrainene, trupele ucrainene resping ofensiva rusă în apropiere de Berestove, un oraș aflat la aproximativ 70 de kilometri distanță de Sloviansk.

 

×
Subiecte în articol: Ucraina Severodonețk