x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 90. În Donețk se dau lupte grele, soldații sunt bombardați în permanență

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 90. În Donețk se dau lupte grele, soldații sunt bombardați în permanență

24 Mai 2022   •   07:11
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 90. În Donețk se dau lupte grele, soldații sunt bombardați în permanență
Sursa foto: Hepta

Marți, 24 mai 2022, este cea de-a 90-a zi de război în Ucraina.

Update Administrația numită de Rusia în Herson, în sudul Ucrainei, va cere Moscovei să înființeze o bază militară pe teritoriul său, relatează agenția de știri RIA, citând un oficial guvernamental.

„Ar trebui să existe o bază militară rusă în regiunea Kherson. Vom cere acest lucru și asta este ceea ce dorește întreaga populație. Acest lucru este esențial și va fi un garant al securității pentru regiune și pentru locuitorii săi", a spus Stremousov, potrivit Sky News.

Update Lupte intre aviatia Federatiei Ruse si artileria antiaeriana ucraineana. Cadrele au fost filmate in urma cu o ora in raionul Popasna, regiunea Lugansk

Atac

Update Severodonetk. Luptele au transformat localitatea in ruina

Update Cecenii au involuat. Nu mai distrug orase, darama sate. In imagini, trupele lui Kadirov opereaza in zona Lugansk

 

Update Jurnaliști urmăriți cu lovituri de mortier. Ghiciți cine trage

Update Cartiere din Mariupol după ce luptele au încetat

Update Orasul Artemovsk incepe sa semene cu localitatile Volnovaha, Mariupol, Popasnaya sau Severodonetk. In acestea, luptele s-au purtat pentru fiecare strada, pentru fiecare casa pana cand nu au mai ramas decat munti de moloz. Distrugerile sunt imense

Update Orasele Herson (video 1) si Melitopol (video 2) devin tot mai rusesti

video 1

video 2

Update Trupele rusesti care au cucerit localitatea Popasnaya - punct important pe harta strategica a ofensivei Federatiei Ruse - sunt mobilizate spre Kamyse vatka, regiunea Luganak. Majoritatea militarilor sunt trupe de parasutisti

Ucraina și Rusia: Care sunt informațile momentului

Uniunea Europeană va conveni probabil un embargou asupra importurilor de petrol rusesc "în câteva zile", potrivit Germaniei, în timp ce președintele american Joe Biden a declarat că criza din Ucraina este o problemă globală și nu doar una regională.

Moscova a declarat că vede legăturile sale economice cu China în creștere, pe fondul izolării sale de către Occident din cauza conflictului din Ucraina.

LUPTELE
* Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni cele mai mari pierderi militare ale Ucrainei în urma unui singur atac din timpul războiului, spunând că 87 de persoane au fost ucise săptămâna trecută când forțele ruse au lovit o cazarmă din nord.

* Un total de 12.500 de ruși încercau să cucerească Luhansk, a declarat guvernatorul regiunii, Serhiy Gaidai, pe Telegram. Orașul Sievierodonetsk este distrus, dar Ucraina a forțat trupele ruse să iasă din Toshkivka, la sud, a adăugat Gaidai.

* Un tribunal ucrainean a condamnat un tânăr soldat rus la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat, în primul proces pentru crime de război care decurge din invazia Rusiei din 24 februarie.

DIPLOMAȚIE
* Biden, în deschiderea discuțiilor de la Tokyo cu liderii grupului de țări "Quad" - Australia, India, Japonia și Statele Unite - a declarat că invazia Rusiei în Ucraina nu este doar o problemă europeană, ci una globală.

* Zelenski a solicitat participanților la Forumul Economic Mondial de la Davos noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru a descuraja alte țări să folosească "forța brută" pentru a-și atinge scopurile.

* Zelenski a declarat că Kievul este pregătit pentru un schimb de prizonieri cu Rusia "chiar și mâine" și a făcut apel la aliații săi să pună presiune asupra Moscovei.

* Ucraina și Polonia au convenit să stabilească controale vamale comune la frontieră și să lucreze la o companie feroviară comună pentru a facilita circulația persoanelor și a mărfurilor.

* Administrația desemnată de Rusia în regiunea ucraineană Herson va cere Moscovei să înființeze o bază militară pe teritoriul său, a declarat marți agenția rusă de știri RIA, care a citat un oficial guvernamental local.

ECONOMIE
* Lituania, Slovacia, Letonia și Estonia vor cere confiscarea activelor rusești înghețate de Uniunea Europeană pentru a finanța reconstrucția Ucrainei, se arată într-o scrisoare comună a celor patru țări.

* Exporturile de cereale ale Ucrainei ar putea ajunge la 1,5 milioane de tone în luna mai, față de aproximativ 1 milion de tone în aprilie, a declarat luni Roman Slaston, directorul general al Asociației Clubului de Afaceri Agrare din Ucraina.

* Polonia a decis să rezilieze un acord interguvernamental cu Rusia privind gazoductul Yamal, a declarat ministrul polonez al climei, Anna Moskwa.

* Starbucks va ieși de pe piața rusă după aproape 15 ani.

DECLARAȚIE

* "Istoria se află într-un punct de cotitură ... Acesta este cu adevărat momentul în care se decide dacă forța brută va conduce lumea", a declarat președintele ucrainean Zelenski.

Guvernator ucrainean: în Donețk se dau lupte grele, soldații sunt bombardați în permanență

Soldații sunt bombardați „în permanență în timp ce luptele grele continuă în Donețk, afirmă guvernatorul ucrainean, potrivit Sky News.

Luptele grele continuă în orașul Donetsk, situat în estul Ucrainei, militarii fiind „sub bombardament în permanență", a declarat guvernatorul regiunii.

Pavlo Kyrylenko a spus că luptele continuă în apropiere de Luhansk și Lyman, două orașe situate tot în estul Ucrainei.

Donetk

Rușii încearcă să captureze Lyman pentru a-și continua avansul spre Sloviansk și Kramatorsk, a explicat guvernatorul.

Kyrylenko a catalogat situația drept „dificilă" și a afirmat că forțele rusești distrug orașele în încercarea de a prelua controlul asupra lor.

Numeroși locuitori au părăsit regiunea, deoarece luptele continuă. Potrivit lui Kyrylenko „în Donețk nu mai trăiesc decât cel mult 320.000" de locuitori din cei 1,6 milioane de locuitori care trăiau în regiune înainte de război.

 

×
Subiecte în articol: Ucraina