x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra, la începutul mandatului Cameron

Londra, la începutul mandatului Cameron

de Lucian Dobrater    |    19 Mai 2010   •   00:00
Londra, la începutul mandatului Cameron
Sursa foto: Lucian Dobrater/Jurnalul Naţional

"Avem Guvern", îşi spun una alteia două bătrânici britanice, care pleacă spre Londra de pe Băneasa, după ce au vizitat probabil Parlamentul crizei din Bucureşti. Femeile, trecute de 80 de ani, sunt liniştite. Nimeni nu le taie din pensia consistentă, cu care vor putea vedea săptămânal câte o ţară de oriunde din lume. În avionul low-cost, altfel civilizat, şi cu un echipaj destul de bun, capabil să reducă mult din întârzierea plecării, alţi doi englezi au un subiect "mortal" de conversaţie la întoarcerea din România: Gigi Becali. Cel negru dintre ei e chiar fericit când îi povesteşte amicului său despre latifundiarul din Pipera, pesemne cel mai "cool" eveniment văzut de turist pe plaiurile mioritice: "He is crazy man, but I like". Şi apoi începe să-i povestească celuilalt englez cât de mortal e Becali şi ce s-a mai distrat când l-a văzut. La televizor... Îi imită râsul sacadat şi se prăpădeşte, la rându-i, de râs. Mă aşteptam ca măcar pe drum spre lumea civilizată să nu mai aud despre aşa ceva, dar probabil că primul suporter al Stelei a depăşit cu mult graniţele României la capitolul popularitate.


ATENŢIE LA GROAPĂ!...
În centrul capitalei britanice parcă e Turnul Babilonului. Nu e nici sărbătoare, nici week-end, dar oamenii se calcă în picioare. E o mulţime de nedescris, probabil că e pauza de masă, toţi englezii mănâncă şi beau, dar în picioare, să aibă apetit mai mare... Îmbrăcaţi în costume, toţi ascultă habar nu am ce în căşti, în timpul mersului pe stradă, indiferent că au 20 sau 70 de ani. Dacă s-ar face statistici pe bune, probabil că Londra se poate mândri cu un record de neegalat de turişti. Numai la Catedrala St. Paul, imensa capodoperă a lui Sir Cristopher Wren, care a reconstruit toate bisericile oraşului după Marele Incendiu din 1666, sunt înregistraţi un milion şi jumătate de turişti anual. Toate naţiile şi toate naţionalităţile bat oraşul în lung şi-n lat, şi per pedes şi cu trenul, metroul sau autobuzul, iar aglomeraţia este la fel de accenturată pe pământ şi în subsol.

"Mind the gap" este cea mai auzită expresie din metroul londonez. Se traduce prin "Atenţie la groapă", adică la porţiunea dintre peron şi vagonul propriu-zis, deoarece în unele staţii există o diferenţă de nivel dintre cele două, iar necunoscătorii îşi scapă adesea piciorul în groapa respectivă, decesele fiind destul de dese din această cauză. Englezii vând tot, iar expresia "Mind the gap" este inscripţionată pe tricouri cu şapte lire, dar şi înlocuită cu o alta, mai puţin de atenţionare: "Fuck the gap!". Cele mai des întâlnite suveniruri londoneze sunt celebrele şi vechile autobuze roşii, taxiurile negre, cutiile poştale şi cabinele telefonice. Apoi tricouri cu toate obiectivele oraşului, articole fotbalistice cu toate marile echipe, fanioane, fulare, postere, steaguri, etc. Tot ce vrei şi ce nu vrei.


DE CE NU ARE LONDRA COŞURI DE GUNOI?
Dacă mergi la Londra şi vrei musai să vizitezi, adică să umbli ca lumea prin oraş, îţi trebuie bani serioşi pentru transport. O singură călătorie cu autobuzul, indiferent de câte staţii vrei să mergi, costă două lire, iar un drum cu metroul este patru lire. Dacă te plimbi o zi întreagă ai nevoie de abonament special, şi atunci plăteşti mai puţin: 6,30 lire pentru metrou şi 3,30 pentru autobuz. Un tur al Londrei cu autobuzul special decapotat pentru aşa ceva, tot timpul plin, costă 20 de lire. Iar dacă tot vrei un autobuz tradiţional, neapărat trebuie să călătoreşti cu cel mai vechi dintre cele roşii, adică cel care circulă încă din 1954, şi o face încă foarte bine, ar plânge cei de la RATB de ciudă...

Frapant în Londra luată la picior este numărul extrem de mic al coşurilor de gunoi existente pe stradă. Câteodată ai nevoie de kilometri întregi până să găseşti unul, şi acela izolat. Explicaţia mi-a oferit-o Mihai Ardelean, unul dintre românii care au absolvit în acest an o universitate londoneză. "În Londra sunt primării în fiecare cartier şi nu se pun coşuri de gunoi de teama atentatelor teroriste. Oficialii au stabilit că, deşi sunt camere de supraveghere peste tot, cel mai simplu şi la îndemână pentru amplasarea bombelor sunt coşurile de gunoi, iar atunci preferă să nu le pună, iar unde au fost le-au desfiinţat", spune Mihai Ardelean. Cu toate că lipsesc aproape cu desăvârşire coşurile, în Londra e o curăţenie impecabilă. Primarul Oprescu ar avea ce învăţa... Chiar dacă plouă, şi plouă destul de mult în Anglia, nu ai cum să te murdăreşti vreodată pe încălţăminte. Pur şi simplu nu există noroi şi praf pe străzi.


COZI ŞI BANI MULŢI PENTRU OBIECTIVELE TURISTICE
Dacă iei Londra la pas, vizitează cât mai multe dintre obiectivele turistice care sunt cu zecile în fiecare zonă din oraş. Dacă vrei să vezi celebrul muzeu al figurilor de ceară Madame Tussauds, de peste un secol una din principalele atracţii ale Londrei, îţi trebuie timp de stat la coadă, cel puţin o oră, şi un bilet de 25,89 de lire. Aproape de Madame Tussauds mai găseşti două-trei obiective turistice: Muzeul Sherlock Holmes, Muzeul Freud şi un magazin Beatles, de unde poţi cumpăra orice vrei din istoria celebrei trupe. Pentru London Eye, cea mai mare roată de observaţie din lume, de unde se pot vedea oraşul şi împrejurimile, trebuie să plăteşti 19 lire... Gratis e doar să te pozezi cu Pavarotti, o copie a sa fiind la intrarea în casa de bilete.

Peste Tamisa, poţi vedea Palatul Parlamentului, Westminster Abbey - cea mai veche şi mai frumoasă catedrală din Londra, locul în care se căsătoresc, sunt încoronaţi şi înmormântaţi regii. Intrarea costă 15 lire. Alt obiectiv care merită vizitat este nu mai puţin celebrul ceas Big Ben, punctual de sute de ani. În muzee, galerii de artă şi alte obiective culturale accesul este gratuit. Probabil că bugetul administraţiei regale permite aşa ceva.

Apoape de Palatul Parlamentului şi de Buckingham, o mulţime de oameni se duc zilnic la Downing Street, unde, la numărul 10, se află reşedinţa oficială şi biroul primului-ministru al Marii Britanii. Deşi se pare că se bucură de o mare simpatie la început de mandat, în comparaţie cu fostul premier laburist, Gordon Brown, noul prim-ministru conservator nu le inspiră prea mare încredere românilor din Londra. "Cameron? Nu ştiu, vom vedea. Deocamdată am observat că este simpatizat pe aici, asta şi din cauză că în Londra nu se prea simte deoacamdată criza. O să vedem peste câteva luni, acum nu se pot trage concluzii. Am auzit însă spunându-se şi ceva de genul că cei mai bogaţi o să fie mai bogaţi, iar cei săraci şi mai săraci...", concluzionează Mihai Ardelean într-o discuţie despre noua politică a Guvernului Marii Britanii.

×
Subiecte în articol: externe