x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lukaşenko: Anexarea Crimeii este un "precedent rău"

Lukaşenko: Anexarea Crimeii este un "precedent rău"

23 Mar 2014   •   16:24
Lukaşenko: Anexarea Crimeii este un "precedent rău"

Preşedintele belarus, Alexandr Lukaşenko, cunoscut aliat al Rusiei, a declarat că ţara sa recunoaşte de facto apartenenţa Crimeii la Rusia, însă consideră că anexarea acestui teritoriu constituie 'un precedent rău' în faţa căruia statele occidentale sunt neputincioase, relatează agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

'Astăzi Crimeea este parte a teritoriului rus. Că o recunoaştem sau nu, acest lucru nu va schimba nimic', a spus Lukaşenko într-o conferinţă de presă. 'Nu este periculos faptul că peninsula Crimeea a devenit parte a Rusiei, dar s-a creat un precedent rău', a adăugat el, dând însă asigurări că ţara sa va continua să sprijine politica Rusiei.

În acest context, preşedintele belarus a acuzat noile autorităţi instalate la Kiev în urma înlăturării preşedintelui Viktor Ianukovici că sunt responsabile pentru secesiunea Crimeii, întrucât i-au determinat pe rusofonii de acolo să-şi dorească alipirea la Rusia după ce folosirea limbii ruse a fost îngrădită, prin abrogarea legii privind limbile cu statut regional. 'Imediat ce a observat că lumea slavă este sugrumată, Federaţia Rusă a decis să intervină. Autorităţile ucrainene i-au oferit motivul sau, cel puţin pretextul', a susţinut Lukaşenko.

Cât despre sancţiunile instituite de statele occidentale împotriva Rusiei, în opinia liderului belarus ele sunt inutile. 'Le interzic unor 20 de indivizi să meargă în Europa? Şi ce? Ei (occidentalii) sunt evazivi şi se codesc pentru a-şi salva imaginea. Sunt incapabili să facă ceva', a apreciat el.

Belarusul este condus de 20 de ani cu mână de fier de Alexandr Lukaşenko. Acesta din urmă a fost frecvent criticat de statele occidentale pentru reprimarea opoziţiei. Dar ţara sa este dependentă de sprijinul economic şi militar al Moscovei. De asemenea, Belarusul este o ţară-tampon între Rusia şi NATO, iar armata rusă a dislocat pe teritoriul său mai multe avioane de vânătoare. Deşi cele două ţări sunt integrate substanţial economic şi politic, relaţiile dintre ele au şi unele momente de tensiune, dar în general Moscova poate conta oricând pe sprijinul guvernului de la Minsk în chestiunile internaţionale.

×