x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie va acorda Ucrainei un sprijin militar suplimentar de 1,6 miliarde de dolari

Marea Britanie va acorda Ucrainei un sprijin militar suplimentar de 1,6 miliarde de dolari

08 Mai 2022   •   08:00
Marea Britanie va acorda Ucrainei un sprijin militar suplimentar de 1,6 miliarde de dolari
Sursa foto: Hepta

Marea Britanie a declarat că va oferi un sprijin militar și un ajutor suplimentar de 1,60 miliarde de dolari Ucrainei, făcându-și publică intenția înainte de o convorbire video planificată duminică de liderii Grupului celor Șapte cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Reuters.

Premierul Johnson a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai eforturilor Ucrainei de a rezista forțelor ruse de când președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia, pe 24 februarie. Guvernul lui Johnson a trimis Ucrainei rachete antitanc, sisteme de apărare aeriană și alte arme.

Noul angajament aproape dublează angajamentele anterioare ale Marii Britanii privind cheltuielile pentru Ucraina, iar guvernul a declarat că aceasta este cea mai mare rată de cheltuieli pentru un conflict de la războaiele din Irak și Afganistan.

"Atacul brutal al lui Putin nu provoacă doar o devastare de nedescris în Ucraina - ci amenință și pacea și securitatea în întreaga Europă", a declarat Johnson într-un comunicat. Săptămâna trecută, el a devenit primul lider occidental care s-a adresat parlamentului ucrainean de la începutul invaziei.

Liderii țărilor din G7 - Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite - vor avea întâlnirea virtuală cu Zelenskiy duminică, cu o zi înainte ca Rusia să marcheze sărbătoarea Zilei Victoriei, care marchează sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.

Marea Britanie a declarat că cheltuielile suplimentare pentru Ucraina vor proveni dintr-o rezervă folosită de guvern pentru situații de urgență.

De asemenea, guvernul a declarat că Johnson va găzdui o întâlnire a principalelor companii de apărare la sfârșitul acestei luni pentru a discuta despre creșterea producției, ca răspuns la cererea crescută creată de războiul din Ucraina.

În timp ce Marea Britanie a oferit un ajutor militar semnificativ, până acum a acceptat relativ puțini dintre cei peste 5 milioane de ucraineni care au fugit din țara lor. Guvernul britanic a declarat sâmbătă că până în prezent a emis peste 86.000 de vize pentru ucraineni, dintre care aproximativ 27.000 au ajuns în Marea Britanie.

(sursa: Mediafax)

×