Premierul Johnson a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai eforturilor Ucrainei de a rezista forțelor ruse de când președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia, pe 24 februarie. Guvernul lui Johnson a trimis Ucrainei rachete antitanc, sisteme de apărare aeriană și alte arme.
Noul angajament aproape dublează angajamentele anterioare ale Marii Britanii privind cheltuielile pentru Ucraina, iar guvernul a declarat că aceasta este cea mai mare rată de cheltuieli pentru un conflict de la războaiele din Irak și Afganistan.
"Atacul brutal al lui Putin nu provoacă doar o devastare de nedescris în Ucraina - ci amenință și pacea și securitatea în întreaga Europă", a declarat Johnson într-un comunicat. Săptămâna trecută, el a devenit primul lider occidental care s-a adresat parlamentului ucrainean de la începutul invaziei.
Liderii țărilor din G7 - Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite - vor avea întâlnirea virtuală cu Zelenskiy duminică, cu o zi înainte ca Rusia să marcheze sărbătoarea Zilei Victoriei, care marchează sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.
Marea Britanie a declarat că cheltuielile suplimentare pentru Ucraina vor proveni dintr-o rezervă folosită de guvern pentru situații de urgență.
De asemenea, guvernul a declarat că Johnson va găzdui o întâlnire a principalelor companii de apărare la sfârșitul acestei luni pentru a discuta despre creșterea producției, ca răspuns la cererea crescută creată de războiul din Ucraina.
În timp ce Marea Britanie a oferit un ajutor militar semnificativ, până acum a acceptat relativ puțini dintre cei peste 5 milioane de ucraineni care au fugit din țara lor. Guvernul britanic a declarat sâmbătă că până în prezent a emis peste 86.000 de vize pentru ucraineni, dintre care aproximativ 27.000 au ajuns în Marea Britanie.
(sursa: Mediafax)