Deputaţii italieni au adoptat o lege privind "imposibilitatea legitimă" ce îi dă premierului Silvio Berlusconi un răgaz de 18 luni să nu se prezinte în instanţă, având două procese pe rol.
Până acum, "imposibilitatea legitimă" era examinată de la caz la caz. Dar, pentru a intra în vigoare, proiectul noii legi trebuie să fie aprobat şi de Senat. Noul text de lege prevede ca şeful Executivului de la Roma şi membrii cabinetului său să poată obţine automat, printr-o declaraţie de onoare, suspendarea unui proces pentru "imposibilitate legitimă", pentru o perioadă de maximum 18 luni.Termenul de 18 luni a fost prevăzut pentru a da timp suficient Parlamentului să adopte o lege constituţională ce acordă imunitate penală oficialilor de rang înalt ai statului, respectiv preşedintelui Republicii şi şefului Executivului.
LEGE PENTRU MAI-MARII STATULUI
Unul din cele două dosare ale lui Berlusconi aflate pe rolul instanţelor italiene conţine acuzaţia de corupere a unui martor, iar celălalt, de fals în bilanţuri contabile.
Prima grijă a lui Berlusconi, după ce a revenit la putere în 2008, a fost să obţină de la Guvernul său adoptarea unei legi care oprea pe durata mandatului demersurile judiciare intentate celor patru oficiali cu rangul cel mai înalt ai statului italian (preşedinţii Republicii, Consiliului, Camerei Deputaţilor şi Senatului). Acea lege a fost însă invalidată de Curtea Constituţională în luna octombrie anul trecut, iar Berlusconi a fost din nou chemat în faţa judecătorilor pentru cele două dosare.
Insistenţa lui "Il Cavaliere" de a face legea după bunul lui plac a stârnit din nou nemulţumirea clasei politice italiene, mai ales pe cea a opoziţiei. "Avem un prim (ministru) care nu vrea să fie judecat şi care menţine Italia într-un război nebun între politică şi justiţie", a declarat Pier Luigi Bersani, liderul principalei formaţiuni de opoziţie, Partidul Democrat (PD). Stânga a calificat votul ca fiind o "pagină ruşinoasă pentru instituţiile" italiene. În schimb, Partidul Creştin Democrat (UDC) a votat în favoarea textului, considerându-l drept "un rău mic".