x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova, un sac plin cu datorii

Moldova, un sac plin cu datorii

01 Oct 2009   •   00:00

Republica Moldova a fost afectată grav de criza economică mondială, amplificată şi de lipsa de politici din partea fostului guvern sau acţiuni inadecvate în situaţia creată, este concluzia raportului preliminar în domeniul economic şi financiar, realizat de noul executiv moldovean.



Primele efecte ale crizei economice în Republica Moldova au fost resimţite încă din august 2008, dar fostul guvern nu a făcut altceva decât să ascundă aceste date şi a elaborat bugetul pentru 2009 pe baza promisiunilor electorale şi nu a situaţiei reale a ţării, a declarat astăzi  într-o conferinţă de presă vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei.

Transferurile efectuate de muncitorii moldoveni de peste hotare au scăzut de la peste 470 milioane dolari în prima jumătate a anului 2008 la 260 milioane în 2009, iar volumul producţiei industriale a scăzut cu aproape un sfert. În acelaşi timp, numărul de şomeri a crescut de la 42.000 în trimestrul doi al anului 2008 la 83.000 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Suma restanţelor pentru retribuirea muncii a crescut de la 70 milioane lei (6 milioane dolari) în septembrie 2008, la peste 152 milioane în septembrie curent şi este în continuă creştere, a anunţat Valeriu Lazăr.

El a criticat fostul guvern pentru 'acţiunile hazardate' în privinţa creşterii salariilor pentru bugetari, în condiţiile în care fondul de salarizare a depăşit 10% din PIB, lucru inacceptabil, potrivit lui. 'Situaţia creată este preţul pe care l-a plătit stabilitatea bugetului pentru promisiunile electorale ale fostei guvernări', a spus Lazăr, menţionând că, în această situaţie, Republica Moldova îşi va reveni mult mai greu din criză decât alte state.

Referindu-se la situaţia bugetului, ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţă, a declarat că 'bugetul Republicii Moldova este un sac cu datorii'. Până în septembrie, veniturile la bugetul public naţional au fost realizate la nivelul de 51%, iar cheltuielile la 59%. Deficitul bugetar în primele nouă luni este de peste 2,5 miliarde lei, faţă de 705 milioane, preconizat pentru tot anul. Până în luna august, datoria de stat internă a crescut cu peste 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Deficitul bugetar tinde spre cifra de 14% din PIB, a declarat Negruţă, citat de Agerpres.

Era clar din timp că se poate ajunge la această situaţie, dar nu s-a ţinut cont. Pe seama bugetului au fost puse angajamente care nu au putut fi îndeplinite. În plus, guvernul a ratat finanţarea mai multor proiecte, a declarat Negruţă.

Cei doi miniştri au anunţat că până pe 19 octombrie guvernul va prezenta un plan anticriză, elaborat în comun cu partenerii sociali, dar ţinându-se cont şi de recomandările donatorilor externi.

×
Subiecte în articol: externe