Săracii americani au primit, în prima parte a anului 2009, brânză procesată în valoare de peste 5,7 milioane de dolari, Mozzarella de peste 1,5 milioane de dolari, şuncă - 2,5 milioane de dolari, porc la conservă - 16,7 milioane de dolari. Năucitoarele cifre sunt înscrise în bugetul atribuit nevoiaşilor în primele şase luni ale anului.
În timp ce criza economică îşi face de cap în Statele Unite, autorităţile americane cheltuiesc bani cu duiumul pe alimente şi alte servicii acordate sub formă de ajutor cetăţenilor aflaţi la nevoie. Departamentul Agriculturii a oferit, în prima parte a acestui an, 100 de milioane de dolari statelor americane în cadrul Programului de Asistenţă Alimentară de Urgenţă (TEFAP). Cu aceşti bani au fost cumpărate alimente, dar nu numai, pentru organizaţii locale (bănci de alimente, cantine ale săracilor etc.) care îi ajută pe cei nevoiaşi.
BRÂNZĂ, JAMBON ŞI UŞI
Potrivit Departamentului Agriculturii, ajutoarele au fost acordate în virtutea aşa-numitului "Recovery Act", un pachet legislativ care îi sprijină pe cei aflaţi la nevoie.
Astfel, notează site-ul DrudgeReport.com, au fost cheltuiţi 16.784.272 de dolari pentru cumpărarea a aproximativ 3,8 milioane de kilograme de carne de porc la conservă destinată firmei Lakeside Foods Inc. din Manitowoc (statul Wisconsin), 1.191.200 de dolari pentru aproximativ 345.000 de kilograme de şuncă feliată în pachete de aproximativ un kilogram (destinatar: firma Clogherty Packing, LLC, din oraşul Los Angeles, statul California), 2.531.600 de dolari pentru pachete a câte un kilogram cu şuncă feliată refrigerată (destinatar: firma Clogherty Packing, LLC, Los Angeles, California), 351.807 dolari pentru achiziţionarea sau recondiţionarea de mese portabile (destinatar: firma Veterans Contracting Group, Inc., din oraşul Mamaroneck, statul New York), 1.562.568 de dolari pentru circa 380.000 de kilograme de brânză Mozzarella destinată companiei Miceli Dairy Products din Cleveland (statul Ohio), 5.708.260 de dolari pentru aproximativ 1,8 milioane de kilograme de brânză procesată destinată firmei Bongards' Creameries din Norwood (Minnesota), 1.444.100 de dolari pentru recondiţionarea unei uşi de la firma AFCO Technologies din San Antonio (statul Texas) şi 541.119 dolari pentru instalarea unui semnal de trafic (beneficiar: firma C&C Electrical Contractor, Inc., din Honolulu, Hawaii).
Pe site-ul Departamentului Agriculturii a apărut aseară un drept la replică la cele publicate de DrudgeReport. Instituţia precizează că fondurile acordate în baza "Recovery Act" sunt atribuite achiziţionării de jambon şi produse lactate pentru cantinele săracilor, băncile de alimente şi alte locaţii unde este oferit sprijin pentru oamenii nevoiaşi.
"Acest program (de asistenţă alimentară de urgenţă - n.r.) contribuie la reducerea foametei în rândurile acelora care sunt cel mai loviţi de recesiunea economică", se precizează în nota Departamentului Agriculturii. Textul mai arată că principalul scop al acestor cheltuieli este de a asigura hrana săracilor, în aceste vremuri de restrişte. Dar, se mai scrie în nota sus-amintită, faptul că produsele sunt achiziţionate de pe piaţa internă reprezintă un beneficiu pentru americanii care lucrează în lanţurile de magazine de alimente cu amănuntul, precum şi funcţionarii din domeniul manufacturii şi al transportului.
CIFRE
Administraţia SUA a estimat, la începutul acestui an, că rata şomajului ar putea ajunge la 9% dacă autorităţile nu oferă un pachet consistent de stimuli economici. În prezenţa unui astfel de pachet, analiştii prevăd o rată a şomajului de 8%. Deocamdată - arată Associated Press (AP) - pachetul de măsuri de stimulare, în valoare de 787 de miliarde de dolari pe doi ani, nu a ajutat la micşorarea ratei şomajului, care în luna iunie a ajuns la 9,5% ("şi continuă să crească").
Citește pe Antena3.ro