Noile state membre ale UE vor fi libere să negocieze acorduri bilaterale pentru eliminarea vizelor pentru Statele Unite “pe baza principiilor comune” stabilite cu partenerii lor, a declarat ieri comisarul european Franco Frattini.
Noile state membre ale UE vor fi libere să negocieze acorduri bilaterale pentru eliminarea vizelor pentru Statele Unite “pe baza principiilor comune” stabilite cu partenerii lor, a declarat ieri comisarul european Franco Frattini.
Pusă în faţa faptului împlinit de către Cehia, Uniunea Europeană s-a resemnat şi a acceptat ca noii membrii să negocieze direct acorduri pentru eliminarea vizelor pentru SUA. Mesajul vine din partea comisarului european pentru Justiţie, Libertate şi Securitate, Franco Frattini. Statele Unite au încheiat un acord cu UE în iunie 2007, pentru transmiterea unor date ale pasagerilor zborurilor cu destinaţia SUA, în cadrul luptei antiterorism.
Washingtonul şi-a exprimat intenţia de a intensifica aceste măsuri şi a optat pentru tactica negocierilor bilaterale cu membrii UE.
PRECEDENTUL. Marţi, ad-ministraţia de la Praga a semnat un acord bilateral cu Statele Unite, pe baza căruia cetăţenii cehi sunt scutiţi de vize pentru călătoriile în SUA. La rândul său, Cehia a acceptat mai multe condiţii puse de Washington, iar premierul Mirek Topolanek a justificat decizia semnării acordului bilateral explicând că Praga ar fi trebuit, în caz contrar, să aştepte cinci ani pentru eliminarea vizelor pentru Statele Unite, în cadrul negocierilor desfăşurate de Uniunea Europeană. Precedentul creat de cehi i-a determinat pe liderii europeni să lase libertate statelor-membre noi să-şi negocieze astfel de acorduri cu SUA, comentează AFP. “Semnarea va fi posibilă pe baza principiilor comune decise la nivel politic”, a explicat Frattini, care a participat ieri la Bruxelles, la o reuniune a miniştrilor europeni de Interne şi ai Justiţiei. Admiţând că membrii Comisiei Europene se află în prezent în incapacitatea de a negocia un acord de ridicare a vizelor pentru SUA, comisarul a amintit că exemplul Cehiei ar putea fi urmat de Estonia şi Lituania. Opt ţări ex-comuniste care au aderat la UE în urmă cu patru ani, precum şi alte state deja membre, au insistat pe lângă Washington să ridice obligativitatea vizelor faţă de cetăţenii lor.
anca.aldea@jurnalul.naţional