Autorităţile din Rusia au dat asigurări că nivelul radioactivităţii pe teritoriul ţării nu a depăşit valorile normale, în timpul incendiilor, în special în zonele de vest, care au fost contaminate în 1986, în catastrofa nucleară de la Cernobîl, relatează AFP.
"Avem o reţea importantă (...) şi efectuăm o monitorizare consolidată. Nicăieri în Rusia nu s-a înregistreat vreo creştere a nivelului de radiaţii, în legătură cu propagarea de reziduuri în urma combustiei", a declarat adjunctul directorului serviciului rus de meteorologie, Valeri Diadiucenko, citat de Interfax.
Serviciul pentru monitorizarea pădurilor, o altă agenţie federală, a produs îngrijoare, miercuri, relevând că, din iulie, în Rusia au ars aproximativ 4.000 de hectare de pădure situate în zone contaminate cu elemente radioactive, dintre care 270 de hectare în regiunea Briansk (vest), la frontiera cu Belarus şi Ucraina.
Această regiune a fost contaminată în 1986, în catastrofa nucleară de la Cernobîl. Inclusiv ministrul rus al Situaţiilor de Urgenţă, Serghei Şoigu, şi-a exprimat îngrijoarea săptămâna trecută cu privire la posibilitatea unor incendii în această zonă.
Experţii ruşi şi occidentali, prin declaraţiile lor, au minimizat riscul.
Expertul Aleksei Iablokov, care a fost însărcinat cu probleme de ecologie în cadrul Consiliului de Securitate rus, a subliniat însă că particulele radioactive ar putea să se propage pe distanţe de sute de kilometri.
"Propagarea se poate face, în funcţie de condiţiile meteorologice, pe (o distanţă de) sute de kilometri. Dacă regiunea Briansk ia foc, particulele pot ajunge până în regiunea Novgorod (nord-vest), la Moscova, sau, în anumite condiţii, în Europa de Est", a declarat el, citat de Interfax.
Mediafax