Spirala luminoasă ce a fost văzută în noaptea de marţi spre miercuri deasupra Norvegiei a fost se pare o rachetă balistică Bulava în cădere, după un test compromis, relatează life.ru. De la Trondelag până la Finnmark, mii de norvegienii au stat în noaptea de marţi spre miercuri cu ochiiţi aţintiţi spre cer, pentru a vedea spirala de lumină albastră apărută deasupra Norvegiei.
La solicitarea ziariştilor ruşi de a-şi expune opinia în legătură cu această supoziţie, Ministerul Apărării de la Moscova nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat această posibilitate. "Nu confirmăm, nu infirmăm, nu comentăm!" - a răspuns laconic un oficial al serviciului de presă al instituţiei de apărare a Rusiei. Potrivit martorilor, o rază luminoasă a început să urce de după munte, apoi, sursa de lumină s-a oprit şi a început să descrie cercuri concentrice. În doar câteva secunde spirala luminoasă a ocupat cea mai mare parte a cerului, relatează Daily Mail. După aceea, din centrul desenului a apărut un fascicul de lumină albăstrui care a putut fi observat preţ de 10-20 minute după care a dispărut.
Conform unor informaţii neoficiale difuzate în cursul după-amiezii de mai multe agenţii de presă ruse, OZN-ul din Norvegia a fost de fapt încă un test eşuat cu racheta Bulava. Se ştia dinainte că un nou test al acestei rachete era prevăzut pentru decembrie. Pe forumurile unor site-uri ale marinei ruse se afirmă că, pentru asigurarea siguranţei navigaţiei în zonă, Moscova a trimis o alertă cu privire la lansarea unei rachete în partea de sud a Mării Albe, între 7 decembrie, ora locală 23:00, şi 8 decembrie, ora locală 06:00.
De aceeaşi părere este şi expertul norvegian Truls Lynn de la Observatorul din Tromso, care presupune că cel mai probabil racheta a ieşit de sub control şi a explodat în aer, iar spirala luminoasă nu ar fi fost decât rezultatul reflexiei luminii solare în urma scurgerii de combustibil.
Până în prezent, Rusia a efectuat 11 teste cu racheta Bulava, dintre care şase au eşuat. Cu acest tip de rachete ar urma să fie dotate submarinele strategice de a patra generaţie. Aceasta poate fi echipată cu 10 focoase nucleare cu traiectorii independente, fiind prevăzută să aibă o rază de acţiune de 8.000 km.
Citește pe Antena3.ro