Rezoluţia comună pe care o vor prezenta patru dintre principalele grupuri politice din Parlamentul European (socialişti, liberali, verzi şi comunişti) va cere Franţei şi altor state UE "să suspende imediat" expulzarea romilor.
Această rezoluţie va fi supusă votului parlamentarilor europeni joi.
Principalul grup politic din Parlamentul European, cel al conservatorilor (PPE), s-a aliat cu deputaţii eurosceptici din ECR (conservatori britanici), pentru a prezenta, de asemenea, o rezoluţie despre situaţia romilor din Europa, dar textul nu face referire directă la situaţia din Franţa.
"Ca şi celelalte state membre, Franţa trebuie să aplice directiva privind libera circulaţie în Uniune, cu respectarea condiţiilor menţionate", subliniază textul conservatorilor.
Legea europeană privind libera circulaţie prevede că, în anumite condiţii, în special pentru tulburarea ordinii publice, statele pot impune restricţii privind libertatea de circulaţie, notează Mediafax.
Rezultatul votului este incert şi cele două texte s-ar putea neutraliza, a declarat un deputat european care s-a exprimat sub protecţia anonimatului.
Proiectul propus de reprezentanţii stângii, liberalilor şi verzilor exprimă "profunda preocupare" a Parlamentului European în privinţa "măsurilor adoptate recent de autorităţile franceze şi autorităţile altor state membre" UE, care "vizează romii şi nomazii" în vederea expulzării lor.
Textul cere "acestor autorităţi să suspende imediat orice expulzare a romilor".
Într-o primă versiune, textul comun nu cerea decât autorităţilor franceze să suspende repatrierile romilor în ţările de origine.
Discuţiile între reprezentanţii celor patru grupuri au fost mai animate decât se prevedea, a precizat o sursă.
Proiectul de rezoluţie critică şi "reacţia tardivă şi limitată" a Comisiei Europene faţă de expulzarea romilor.
Proiectul PPE-ECR, intitulat "Rezoluţie a Parlamentului European privind situaţia romilor în Europa şi încălcarea dispoziţiilor legate de libera circulaţie", pledează pentru utilizarea mai eficientă a fondurilor europene pentru integrarea romilor.
"Problema romilor este o problemă europeană care necesită o strategie europeană", subliniază textul, reamintind că statele membre UE "au dreptul să retrângă libertatea de deplasare şi de şedere a cetăţenilor UE", în anumite condiţii.
Textul conservatorilor aminteşte de asemenea statelor UE că "sunt obligate să implementeze directivele europene şi să se conformeze tratatelor Uniunii Europene pentru a respecta democraţia, statul de drept şi drepturile omului în întreaga Uniune".
"Expulzările unor cetăţeni ai Uniunii Europene trebuie efectuate de la caz la caz, pe baza deciziilor adecvate ale justiţiei", subliniază textul.
Textul conservatorilor mai afirmă, într-o aluzie la Franţa, că "situaţia populaţiei rome în Europa nu ar trebui să afecteze viitoarea aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen", o idee pe care o sugerase secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche.
Citește pe Antena3.ro