Funcţionarii publici din Ungaria au fost informaţi că riscă să-şi piardă locurile de muncă dacă nu semnează un acord pentru a fi monitorizaţi de serviciile de securitate, relatează cotidianul Nepszabadsag în ediţia de miercuri, citat de agenţia MTI.
Această măsură face parte dintr-o lege adoptată în decembrie, care ordonă "verificări de încredere" asupra funcţionarilor publici, oficialilor responsabili cu aplicarea legii şi angajaţilor anumitor autorităţi.
Scopul verificărilor, care includ supraveghere, interceptare, percheziţii ale autovehiculelor şi locuinţelor şi operaţiuni sub acoperire, este să combată corupţia.
Personalul Oficiului fiscal NAV a fost rugat recent să semneze acordul până la 2 martie, a precizat cotidianul, citând un reportaj al televiziunii comerciale RTL Klub.
Serviciul Naţional de Apărare, care are 900 de membri şi este în subordinea Ministerului de Interne, a avertizat anterior că ar putea efectua sute de asemenea verificări, în special în domeniile în care sunt raportate nereguli.
Verificările ar putea fi extinse la angajaţii birourilor de imigrare, forţelor pentru gestionarea dezastrelor şi ai unor ministere importante, precizează cotidianul citat.
Sindicatele şi Transparency International au criticat legea, insistând că criteriile pentru efectuarea verificărilor au fost stabilite "în termeni vagi", potrivit aceleiaşi surse.
Un proiect care propunea excluderea operaţiunilor sub acoperire dintre aceste metode de verificare a fost eliminat.
Agenţii vor avea identităţi ascunse, ceea ce poate crea o atmosferă de neîncredere între angajaţi, "care se vor întreba cine este cârtiţa", a apreciat sindicatul poliţiei FRSZ, citat de cotidian.
Avocatul Poporului examinează această problemă, potrivit televiziuni RTL Klub.