x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Palatul fermecat” al prinţesei Diana

“Palatul fermecat” al prinţesei Diana

de Anca Aldea    |    26 Mar 2010   •   00:00

Fosta reşedinţă a prinţesei Diana găzduieşte o expoziţie neobişnuită menită să atragă un alt segment de public decât cel fascinat de istorie. Expoziţia de la Palatul Kensington, care în următorii doi ani se va numi "Palatul fermecat", cuprinde toalete încântătoare aparţinând unor regine şi prinţese care au locuit, de-a lungul vremii, în această fastuoasă clădire; creaturi fantastice, cum este cazul celebrei Alice în Ţara Minunilor; piese autentice de muzeu.

Organizatorii se adresează în principal persoanelor interesate să afle cum trăiesc, cu adevărat, cei care locuiesc în astfel de palate. Pentru a recrea atmosfera autentică au fost angajaţi actori şi muzicieni care interpretează scenete şi spectacole de muzică de cameră. "Prima dată când intri în aşa numita «cameră a regretelor regale», un aer de tristeţe de înconjoară", spune designerul Marcus Wilmont, care, împreună cu echipa sa, a decorat încăperea în aşa măsură încât orice curios care trece pragul acesteia îşi poate da seama că în faţa lui este pus în scenă un moment emoţionant, trăit de Regina Maria a II-a din cauza încercării sale disperate de a avea un moştenitor.

Un manechin, înfăţişând-o pe regina Maria a II-a, îmbrăcat în straie de culoarea albastră şi cu figura acoperită pentru a nu-şi dezvălui durerea stă aşezat pe patul din "camera regretelor regale". Peste tot în jurul manechinului se află zeci de sticluţe în care se spune că sunt strânse lacrimile oamenilor. Pe o măsuţă, o foaie de hârtie aşteaptă să fie completată: oricine este binevenit să povestească momentul în care a plâns ultima dată. Regina "a încercat din răsputeri, dar nu a reuşit să rămână însărcinată.

Era o femeie foarte îndrăgită şi noi încercăm să scoatem în evidenţă acest lucru", a explicat, pentru Associated Press, Marcus Wilmont.
În "Salonul iluminării", un bust al lui Isaac Newton atrage atenţia. Pe el se află o pălărie cu un măr roşu stilizat, acoperit cu ştrasuri. Întregul concept a fost creat pentru a evidenţia momentul de inspiraţie a lui Isaac Newton.

Cele mai multe figuri regale se regăsesc în "camera secretelor regale" şi în "salonul copilăriei pierdute". Aici poţi simţi cu adevărat cum este să trăieşti într-un palat, spun organizatorii. Viaţa de zi cu zi este redată în amănunt şi pare atât de reală încât vizitatorul se poate foarte uşor transpune în această nouă dimensiune.



×
Subiecte în articol: externe