Peste nouă milioane de refugiaţi sirieni au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele în ultimii ani, mulţi dintre aceştia ajungând în Iordania, Liban şi Turcia. Deputaţii europeni de la Comisia pentru Dezvoltare a Parlamentului European au discutat luni, 3 noiembrie, despre criza umanitară din Siria şi situaţia refugiaţilor. Schimbul de opinii a urmat dezbaterii din plen din octombrie privind situaţia din Kobane şi Statul Islamic.
Reuniunea a fost prezidată de Linda McAvan (S&D, Regatul Unit). “Trebuie să susţinem sprijinul existent UE umanitar şi pentru dezvoltare în ţările vecine cu Siria”, a declarat Carsten Hansen de la Consiliul Norvegian pentru Refugiaţi, citat de site-ul Parlamentului European. Gilles Hansoul, de la Crucea Roşie, a arătat că “trebuie să apelăm la toate părţile implicate în conflict pentru a facilita acţiunile umanitare neutre, independente şi imparţiale”.
În contextul gravităţii situaţiei, Eleni Theocharous (PPE, Cipru), a arătat că trebuie deschise coridoare umanitare. “Altfel, vom vedea că în Siria nu vor rămâne decât oamenii care încearcă să se omoare reciproc”, a adăugat ea. “Ţări precum Libanul primesc refugiaţi în număr mare – echivalentul pentru Germania ar fi de 16 milioane. În această parte a lumii suntem mult mai egoişti”, a spus Enrique Guerrero Salom (S&D, Spania). Heidi Hautala (Verzi/ALE, Finlanda) consideră că numărul mic de refugiaţi primiţi în UE reprezintă “o ruşine”. Deputaţii europeni de la comisia pentru afaceri externe au discutat despre conflictul din Statul Islamic cu liderul kurd Masrour Barzani, marţi, 4 noiembrie. (I.D)