x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polanski nu scapă de justiţia americană

Polanski nu scapă de justiţia americană

de Sînziana Stancu    |    23 Apr 2010   •   00:00

O instanţă de apel din California a respins cererea cineastului american Roman Polanski, aflat în detenţie la domiciliu în Elveţia, de a fi judecat în contumacie în Statele Unite, pentru "relaţii sexuale ilegale" cu o minoră, în 1977.

Decizia Curţii de Apel din California deschide astfel calea extrădării lui Polanski în Statele Unite. O cerere asemănătoare a regizorului fusese respinsă în ianuarie anul trecut de către un tribunal din los Angeles. Instanţa de apel a socotit că Polanski "nu a reuşit să demonstreze" că decizia iniţială, dată în primă instanţă de către judecătorul Peter Espinoza nu a fost "întemeiată" şi, afirmând că vrea "să apere integritatea sistemului judiciar", judecătorul californian a considerat că Roman Polanski trebuie să fie "prezent" la procesul său. Curtea de Apel a respins în aceeaşi zi (joi ­ n.r.) şi cererea victimei lui Polanski, Samantha Geimer, de renunţare la acuzaţiile formulate împotriva lui.  

CALE LUNGĂ
Justiţia elveţiană a fost rezervată faţă de decizia părţii americane, anunţând că aşteaptă "informaţiile oficiale" de la aceasta, înainte de a decide extrădarea lui Polanski. De altfel, purtătorul de cuvânt al Oficiului Federal de Justiţie elveţian, Folco Galli, a anticiapt că dacă Elveţia va hotărî să-l extrădeze pe regizorul american, demersurile ar putea dura încă un an cel puţin, deoarece Polanski are la îndemână destule pârghii juridice pentru a contesta decizia americanilor.

Polanski, care are acum 76 de ani, a fost arestat la data de 26 septembrie 2009, la Zürich, în baza unui mandat de arestare american, fiind acuzat că a avut "relaţii sexuale ilegale" cu o adolescentă de 13 ani, în 1977. După ce a recunoscut faptele în urma plângerii părinţilor adolescentei, regizorul a părăsit SUA în 1978, înainte de a fi judecat şi nu s-a mai întors acolo niciodată de atunci. În Elveţia, după ce fost reţiut şi a stat în închisoare 2 luni, a fost scos de după gratii contra unei cauţiuni de 3 milioane de euro, fiind consemnat la domiciliu, la reşedinţa lui din Gstaad, până la o eventuală extrădare în SUA.

×
Subiecte în articol: externe