Victoria premierului Victor Ponta în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România a fost urmărită cu atenţie de jurnaliştii din presa străină. Chiar dacă unii propagandişti din presa străină, care acreditau ideea că în vara lui 2012 a fost lovitură de stat în România şi ţara noastră s-a aflat la un pas de un război civil, au încercat pe ultima sută de metri să forţeze o serie de interviuri cu Klaus Iohannis şi articole anti-Ponta, rezultatul final al primului tur a fost cel scontat de partide şi de sondajele de opinie.
Agenţia de presă Reuters anunţă că “premierul român Victor Ponta, provenit din Partidul Social Democrat, se află pe primul loc la prezidenţialele organizate duminică. Fostul procuror şi pilot de raliu amator în vârstă de 42 de ani, era creditat luni cu 40,3%, cu mult în faţa creştin-liberalului Klaud Iohannis, provenit din rândurile minorităţii germane şi primar al oraşului Sibiu, din Transilvania, care a obţinut 30,4%. Victor Ponta figurează ca mare favorit pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc la 16 noiembrie”.
La rândul său, Associated Press, preluată de New York Times, notează că ''premierul român de centru-stânga se va confrunta în turul doi cu primarul oraşului Sibiu după ce niciun candidat nu a obţinut mai mult de 50% din voturi'' în primul tur al alegerilor prezidenţiale. ''Ponta (42 de ani) spune că dacă va câştiga va exista stabilitate şi se va pune capăt disputei dintre preşedinte şi premier. Iohannis (55 de ani), care este de centru-dreapta, afirmă că va garanta independenţa justiţiei şi statul de drept'', menţionează AP, potrivit New York Times.
“Printre cele mai disputate alegeri”
“Alegerile prezidenţiale din România sunt, pe hârtie, printre cele mai disputate, 14 candidaţi înfruntându-se duminică în primul tur, dar adevărata bătălie are loc pe un alt front, cel al justiţiei”, comenta, înaintea sosirii rezultatelor, cotidianul francez Le Monde, în ediţia electronică.
“Ponta şi Iohannis continuă lupta pentru Preşedinţia României. Premierul a adunat 40% dintre voturi, în timp ce primarul Sibiului doar puţin peste 30”, notează austriecii de la Die Presse. “Premierul social-democrat a câştigat prima rundă, dar nu a atins majoritatea absolută de 50%. De aceea, la data de 16 noiembrie, va avea loc turul doi. În străinătate, dar şi în faţa MAE şi a mai multor secţii de votare din ţară, au fost proteste la adresa proastei organizari. Ca şi preşedintele Băsescu, oamenii au cerut demisiile miniştrilor Titus Corlăţean şi Bogdan Stanoevici. Campanie electorală murdară-umilirea românilor”, preiau Kurier Zeitung şi Der Standard, un articol al agenţiei austriece de presă APA, al cărui corespondent în România organiza mitinguri pro-Băsescu la Viena în iulie 2012.
În opinia Ouest France, “premierul român Victor Ponta este pe cale de a ajunge preşedinte peste două săptămâni. Victor Ponta este astfel pe punctul de a întări dominaţia Partidului Social-Democrat asupra instituţiilor statului, până într-acolo încât ridică semne de întrebare privind independenţa justiţiei şi a presei. Potrivit primelor rezultate, Victor Ponta, fost procuror devenit acum doi ani cel mai tânăr şef de Guvern din Uniunea Europeană, îl devansează pe adversarul său creştin-liberal Klaus Iohannis, provenit din rândurile minorităţii germane şi primar al oraşului Sibiu, din Transilvania”.
Diversiune
“Final haotic pentru alegerile prezidenţiale din România. Fiindcă românii din străinătate sunt opozanţi ai canditatului social-democrat Ponta, votul lor a trebuit să fie blocat sistematic. Primele estimări arată un avantaj clar pentru Ponta”, notează un mai vechi admirator de-ai lui Băsescu, Karl Peter Schwarz, în Frankfurter Allgemeine Zeitung.
“Constituţia României nu îi permite preşedintelui Traian Băsescu să candideze pentru un nou mandat de cinci ani. Relaţia lui Ponta cu Băsescu a fost marcată în ultimii doi ani de tensiuni grave. Rivalitatea celor doi a blocat procesul politic şi a amânat unele reforme stringent utile. Pe viitorul preşedinte îl aşteaptă o serie de provocări, printre care economia paralizată, rata mare a şomajului, corupţia şi deficienţele statului de drept”, scriu şi jurnaliştii de la Stern.
Cu ochii pe Udrea
“14 candidaţi s-au înscris pentru Preşedinţia României. Conform BEC, trei dintre ei au obţinut între 4,65 şi 5,8 procente. Este vorba despre fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, politicianul de centru-dreapta Elena Udrea şi fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu. Comportamentul acestor trei politicieni va fi decisiv pentru rezultatul final al turului doi. Macovei îl va susţine pe Iohannis, în timp ce Tăriceanu va fi de partea lui Ponta. Cum va reacţiona preşedintele PMP, Elena Udrea, este deocamdată complet neclar”, subliniază Der Spiegel, Berliner Zeitung, Frankfurter Rundschau şi Die Welt, citând un comentariu al agenţiei germane de presă dpa.
Radiografia lui Băsescu
”Preşedintele Traian Băsescu se autoproclamă ca fiind jucător. Şi chiar este. Unul obsedat. Deviza sa favorită: divide et impera (dezbină şi cucereşte). Asta i-a adus duşmani în toate colţurile ţării. Popularitatea sa s-a disipat complet. Dar Băsescu nu renunţă. Se laudă că a îngenunchiat sistemul ticăloşit, din care provine chiar el. Este adevărat, parţial. În ultimii ani, oameni puternici au ajuns în închisoare. O singură remarcă: toţi erau adversarii lui Băsescu. Asta ne lasă impresia unei corectitudini unilaterale: Băsescu a folosit lupta împotriva corupţiei ca pe o armă în a-şi impune interesele strict personale. Problema lui actuală: dupa două mandate, Constituţia nu îi permite să mai continue jocul. Aşa că el a mizat totul pe candidata inimii sale, blonda falsă Elena Udrea, şi caută noi intrigi. Cercul său de influenţă şi energia sa par nelimitate. La fel de important: îl urăşte pe premier”, comentează Der Freitag.
Luptă în 2
Elveţienii de la Neue Zurcher Zeitung scot în evidenţă faptul că s-au respectat calculele de pe hârtie. “Ponta şi Iohannis vor continua bătălia în turul 2, programat pe 16 noiembrie. Ceilalţi 12 candidaţi nu au fost creditaţi cu şanse încă de la început”, scrie NZZ.
''Rezultatele par mai strânse decât indicau sondajele de opinie. În mod surprinzător, în diaspora s-au prezentat la vot mult mai multe persoane decât crezuseră autorităţile, ceea ce arată că nu mai poate fi amânată adoptarea votului prin corespondenţă. Multiplicarea secţiilor de votare acolo unde se fac de obicei cozi nu este deloc o soluţie, căci ar rămâne pe mai departe multe regiuni neacoperite. S-au văzut cozi imense la Berlin, München, Stuttgart, Paris sau Londra, ceea ce este de neacceptat după atâtea şi atâtea scandaluri pe acelaşi subiect care au avut loc în anii anteriori. Au trecut exact cinci ani de la prima propunere legislativă pentru votul prin corespondenţă şi nu s-a făcut încă nimic'', subliniază Deutsche Welle.
EFE scrie că Iohannis şi Ponta îşi vor disputa electoratul candidaţilor care au ieşit deja din cursa prezidenţială: fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu şi candidata conservatoare Elena Udrea, protejata preşedintelui în exerciţiu, Traian Băsescu. Tăriceanu pare să-şi fi îndeplinit obiectivul de a ocupa poziţia a treia, ceea ce-i va da marjă de manevră pentru a negocia posibila sa numire ca înlocuitor al lui Ponta în funcţia de prim-ministru. Votanţii lui Udrea vor fi mai apropiaţi de Iohannis în turul doi, apreciază EFE.
Cu cine votează maghiarii?
“Avantaj considerabil pentru Victor Ponta înaintea celui de-al doilea tur de scrutin”, remarcă jurnaliştii maghiari de la Nepszabadsag. “Avantaj de 10% pentru Ponta în faţa lui Iohannis”, titrează Magyar Nemzet. “Doar 3,66% pentru Kelemen Hunor şi 0,58% pentru Szilagyi Zsolt”, comentează Nepszava prezenţa scazută la urne a etnicilor maghiari.
“Premierul social-democrat Victor Ponta a câştigat duminică primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, dar duelul se anunţă mai strâns decât se prevăzuse, cu adversarul său conservator, potrivit primelor estimări. Acest scrutin este considerat crucial pentru fosta ţară din blocul comunist”, notează AFP. “După o campanie electorală dominată de continuarea reglărilor de conturi între Ponta şi rivalul său declarat, Băsescu, numeroşi alegători au dorit ca noul preşedinte şi premier să fie de aceeaşi parte a baricadei”, adaugă sursa citată.
El Mundo relatează că Ponta a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, dar că românii sunt chemaţi la un al doilea tur de scrutin, la 16 noiembrie, după ce niciunul dintre candidaţi nu a reuşit să obţină un număr suficient de voturi pentru a ieşi câştigător din primul tur. El Mundo mai scrie că Ponta, “cel mai probabil viitor şef al statului, a promis un referendum privind restaurarea monarhiei” dacă va câştiga alegerile şi notează că regele României este “protagonist al alegerilor prezidenţiale”. “Şi, deşi deocamdată este vorba doar de ficţiune politică, România s-ar putea transforma în prima ţară din lume în decenii la rând care renunţă la urne la republică în favoarea monarhiei”, remarcă El Mundo. (I.D, M.C)
Citește pe Antena3.ro