Bunurile fabricate de firme israeliene în coloniile de pe teritoriile palestiniene nu se califică pentru etichetarea "fabricat în Israel". Curtea Europeană a decis că aceste produse sunt, în consecinţă, eligibile pentru tratamentul preferenţial acordat mărfurilor exportate de Israel pe pe piaţa europeană, în conformitate cu acordul dintre UE şi Israel.
Bunurile produse în colonii pot fi importate fără taxe vamale doar dacă documentaţia necesară este eliberată de palestinieni, nu de israelinei, se mai arată în decizia Curţii, potrivit publicaţiei European Voice.
La baza acestei hotărâri stă un litigiu comercial declanşat în Germania, după ce autorităţile vamale din această ţară au cerut companiei Brita GmbH să plătească taxe vamale pentru nişte produse importate din Israel dar care fuseseră fabricate într-o colonie isareliană din Cisiordania. Brita a prezentat certificatele de origine eliberate de autorităţile vamale israeliene, care atestau că marfa este fabricată în Israel, dar autorităţile germane nu au fost de aceeaşi părere, iar scandalul a intrat în analiza Curţii Europene.
Decizia finală va fi luată de curtea din Hamburg pe rolul căreia se află procesul, în concordanţă cu hotărârea luată de forul european.
Uniunea Europeană este principala piaţă de desfacere pentru exportatorii israelieni.