x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proiect interreligios la Berlin: creştini, evrei şi musulmani ar urma să se roage sub acelaşi acoperiş

Proiect interreligios la Berlin: creştini, evrei şi musulmani ar urma să se roage sub acelaşi acoperiş

de Agerpres    |    08 Iun 2014   •   20:23

Un proiect al credincioşilor berlinezi urmăreşte colectarea a 43,5 milioane de euro pentru construirea unui lăcaş de rugăciune unic în lume, în care ar urma să-şi desfăşoare ceremoniile religioase creştini, evrei şi musulmani.

Clădirea ar urma să fie ridicată în Petriplatz, la Berlin, până în 2018. Ea nu ar fi nici biserică, nici sinagogă, nici moschee, dar le-ar ţine locul celor trei în acelaşi timp.

Această 'casă de rugăciune şi învăţătură' - cum o numeşte asociaţia care promovează proiectul, în absenţa unei denumiri pentru un lăcaş fără echivalent cunoscut - a fost imaginată de comunitatea protestantă din Berlin, la sfârşitul anilor 2000.

'În 2007, săpături arheologice sub Petriplatz au scos la lumină fundaţiile a patru biserici', a relatat pentru AFP Roland Stolte, unul dintre cei doi reprezentanţi protestanţi în consiliul de administraţiei al asociaţiei.

Municipalitatea a atribuit terenul comunităţii protestante şi 'am vrut să resuscităm acest loc, nu construind o nouă biserică, ci construind un lăcaş care să spună ceva despre viaţa religiilor din prezent din Berlin', a continuat Stolte.

Dintre cei 3,4 milioane de locuitori ai capitalei germane, 18,7 % se declară protestanţi, 8,1 % musulmani, 0,9 % evrei (şi peste 60 % fără religie), potrivit unor date oficiale din 2010.

'Ne-am gândit că există o nevoie foarte mare de coabitare paşnică între religii', a subliniat el.

Ideea unui lăcaş în care să vină să se roage nu doar creştini, ci şi evrei şi musulmani s-a născut din această reflexie.

'Încă de la început, noi am vrut ca acest proiect să fie interreligios, nu un lăcaş construit de creştini în care să vină să i se alipească evrei şi musulmani', a subliniat pastorul Gregor Hohberg, responsabil al comunităţii protestante din Petriplatz, care împarte cu rabinul Tovia Ben-Chorin şi cu imamul de origine turcă Kadir Sanci încadrarea spirituală a lăcaşului.

'Când îmi făceam studiile de teologie musulmană la Frankfurt, am văzut în oraşul vecin Darmstadt o biserică catolică şi o biserică protestantă sub acelaşi acoperiş. I-am spus preotului că ar fi formidabil dacă ar avea într-o bună zi un lăcaş comun cu musulmanii. Dar preotul mi-a răspuns: ‘Răbdare, nouă asta ne-a luat 600 de ani !'', a povestit imamul Sanci pentru AFP.

Numeroase probleme în care arhitectura se încrucişa cu teologia s-au pus pentru a inventa acest lăcaş, a recunoscut arhitectul Wilfried Kuehn, al cărui proiect a fost ales în 2011.

'Era o provocare să vrei să combini diferenţa şi universalul. Era vorba să nu amesteci religiile, favorizând în acelaşi timp o recunoaştere mutuală', a detaliat el.

'După o îndelungată reflecţie, noi n-am vrut să facem un lăcaş de rugăciune comun pentru că acesta risca să-i şocheze mai întâi la oameni în loc să-i atragă. Iar noi vrem tocmai să ne adresăm celor mai conservatori, pentru a arăta că dialogul interreligios este nu numai posibil, ci şi important', a argumentat Hohberg.

În noul edificiu, care va relua fundaţiile bisericii neobaroce Sfântul Petru, distrusă în 1964 de regimul comunist al fostei Republici Democrate Germane, fiecare religie va avea un spaţiu de rugăciune echivalent, la acelaşi etaj, şi cele trei săli se vor deschide spre o sală comună în care credincioşii îşi vor putea încrucişa paşii şi schimba câteva cuvinte.

Pentru realizarea proiectului, mai trebuie depăşit un obstacol major: colectarea 43,5 milioane de euro necesari finanţării lucrărilor.

O campanie în acest sens a fost lansată marţi prin internet, donatorii putând să cumpere una mai multe 'pietre' în valoare de câte 10 euro fiecare.

'Vrem ca acest proiect să vină de jos. Am căutat parteneri locali (comunitatea evreiască din Berlin, o asociaţie musulmană 'Forumul pentru dialog intercultural') pentru a nu implica eşaloanele superioare ale ierarhiei religioase şi a evita interferenţele politice', a explicat Stolte.

Din acelaşi motiv, donaţiile au fost plafonate la 1% din total (435.000 de euro), a precizat el.

×