x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste sindicale în Grecia şi Germania. În vizor, austeritatea

Proteste sindicale în Grecia şi Germania. În vizor, austeritatea

08 Sep 2013   •   18:44

Aproximativ 17.000 de persoane, potrivit poliţiei, au manifestat sâmbătă seara, la apelul sindicatelor la Salonic, în nordul Greciei, împotriva politicilor de austeritate, care continuă în această ţară de patru ani, relatează AFP.
"Toţi împreună pentru a învinge austeritatea şi sărăcia", scria pe bannerul principalelor sindicate din sectorul privat, GSEE, şi public, Adedy, a constatat un jurnalist al AFP.

Mii de poliţişti mobilizaţi
Aproximativ 4.500 de poliţişti au fost mobilizaţi la Salonic, al doilea oraş grec din nord, pentru a menţine ordinea, potrivit unei surse din cadrul poliţiei. Manifestanţii au mărşăluit în centrul oraşului, închis circulaţiei maşinilor pentru mai bine de patru ore.
În cadrul manifestaţiei, un grup de aproximativ 50 de persoane a aruncat cu pietre şi sticle împotriva scutierilor, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Aproximativ 20 de persoane au fost arestate, potrivit aceleiaşi surse din cadrul poliţiei.
Reuniunile au fost organizate cu ocazia inaugurării, sâmbătă dimineaţa, de către premierul Antonis Samaras, a celui de-al 78-lea Târg internaţional de la Salonic, care marchează în fiecare an, în septembrie, reînceperea activităţii politice şi economice.

Samaras crede în revenire
Samaras s-a declarat încrezător în revenirea ţării la creştere economică în 2014 şi în realizarea unui excedent bugetar primar, insistând pe continuarea reformelor pentru asanarea economiei.
În afară de manifestaţia principală a sindicatelor, au avut loc alte trei reuniuni, între care cea a stângii extraparlamentare, cea a unor asociaţii şi partide care se opun instalării unor mine de aur în regiunea învecinată cu Halkidiki şi a sindicatului comunist Pame.
Angajaţii a două uzine de echipament de apărare, controlate de stat, Elvo (fabricare de vehicule) şi HDS (industrie aerospaţială), şi compania de metalurgie Larco, ce vor fi privatizate, au manifestat, de asemenea, arborând drapele negre.

Liderul opoziţiei cere alegeri anticipate
Alexis Tsipras, liderul principalului partid de opoziţie, stânga radicală Syriza, a participat la manifestaţie şi a cerut "alegeri" anticipate pentru respingerea politicii de austeritate.
Nemulţumirea populară începe să crească din nou, mai ales după măsurile ce i-au vizat pe funcţionarii publici, iniţiate recent de Guvern în cadrul restructurării sectorului public.
Sindicatul profesorilor de gimnaziu Olme urmează să organizeze o grevă după începerea anului şcolar, la 11 septembrie, iar Adedy va respecta întreruperi ale activităţii la 18 şi 19 septembrie.  "Grecia întoarce pagina după şase ani de recesiune, nu vor mai fi măsuri de austeritate", a asigurat Samaras. "Într-un oraş în care întreprinderile se închid şi nivelul şomajului a explodat, Samaras dă dovadă de ipocrizie şi spune minciuni", a replicat Tsipras.

“Schimbare politică” în toată Germania
Câteva mii de persoane au manifestat, sâmbătă, în toată Germania la apelul confederaţiei sindicale DGB, care cere o "schimbare de politică", cu două săptămâni înaintea alegerilor legislative, relatează AFP.
Cele mai mari manifestaţii au fost la Hanovra (nord), cu 13.000 de participanţi, potrivit DGB, şi la Berlin, cu 2.000 de persoane. Reuniuni au fost organizate şi la Frankfurt (vest) şi Munchen (sud).
Pensiile, salariul minim generalizat, protecţia socială, revendicările manifestanţilor au fost numeroase, în timp ce în două săptămâni au loc alegeri legislative.
"Avem nevoie de un salariu minim legal de 8,50 euro pe oră  şi avem nevoie de locuri de muncă sigure şi care să permită un trai decent", a declarat într-un discurs la Hanovra liderul sindicatului Ver.di, Frank Bsirske.

Vârsta de pensionare
Helga Schwitzer, care face parte din conducerea puternicului sindicat industrial IG Metall, a contestat creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani.
"Mai puţin de o treime dintre muncitori se imaginează muncind până la vârsta legală de pensionare şi 47 la sută se tem că pensia nu le va fi suficientă", a amintit ea.

Se vor neutri
În pofida apelului său la o schimbare de politică, DGB se vrea neutru şi nu a oferit sfaturi privind votul, cerându-le în schimb membrilor săi să se mobilizeze la vot la 22 septembrie.
"La ultimele alegeri legislative, absenteiştii au format de departe grupul cel mai numeros în rândul electoratului. Scopul nostru este ca, în ziua alegerilor, multe persoane, lucrători şi lucrătoare, să meargă la vot. Deoarece absenţii nu fac decât să îi consolideze pe cei care duc politicile pe care ei nu le vor", a explicat confederaţia pe site-ul său de Internet.


×