x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 228. Armata ucraineană a eliberat deja peste 1.170 de kilometri pătrați în regiunea sudică Herson

Război în Ucraina, ziua 228. Armata ucraineană a eliberat deja peste 1.170 de kilometri pătrați în regiunea sudică Herson

09 Oct 2022   •   07:02
Război în Ucraina, ziua 228. Armata ucraineană a eliberat deja peste 1.170 de kilometri pătrați în regiunea sudică Herson
Sursa foto: Hepta

Duminică, 9 octombrie 2022, este cea de-a 228-a zi de război în Ucraina.

Armata ucraineană a eliberat deja peste 1.170 de kilometri pătrați în regiunea sudică Herson

Şefa centrului de presă al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat că armata ucraineană a eliberat deja peste 1.170 de kilometri pătrați în regiunea sudică Herson. "De la începutul operațiunilor active, au fost eliberați peste 1.170 de kilometri pătrați în direcția Herson.

Aceasta este o continuare a acţiunilor de consolidare a teritoriilor, de curățare și realizare a măsurilor de stabilizare, din moment ce așezările rămân cu 'surprize' lăsate în urmă de invadatori" - a precizat Humeniuk. Anterior, Forțele Armate ale Ucrainei raportat că au eliberat deja 1.534 de așezări situate în regiunile Donețk, Luhansk, Mikolaiv, Harkiv și Herson.

Trupele ucrainene se apropie de orașul-cheie Svatove din Lugansk

Trupele ucrainene avansează în continuare în regiunea controlată de ruși, potrivit lui Serhiy Hayday, șeful administrației militare ucrainene din regiunea Luhansk, citat de CNN. Hayday a anunțat că trupele ucrainene au ajuns în afara satului Stelmakhivka din Lugansk, la mai puțin de 20 de kilometri la nord-vest de orașul Svatove. "Avem totul pregătit, medicamente, kituri umanitare și kituri de reparații. Totul este pregătit. Vrem doar să venim și să vorbim cu oamenii, să îi ajutăm să își refacă viața", a declarat Hayday. 

Cel puțin 17 persoane au murit în urma unui atac cu rachete asupra orașului Zaporojie

Cel puțin 17 persoane au murit în ultimele 24 de ore, în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului ucrainean Zaporojie, anunță oficialii locali citați de CNN.

Cel puțin 17 persoane au fost ucise și alte 40 au fost rănite după ce mai multe rachete au lovit orașul ucrainean Zaporojia, potrivit primarului Anatoly Kurtev.

Atacul, care a început sâmbătă, în jurul orei locale 19.00, a distrus cinci case și a avariat mai multe blocuri și străzi, a anunțat Kurtev pe canalul său oficial Telegram.

Zaporojia este un oraș important din sudul Ucrainei, nu departe de linia frontului și locul unde se află o centrală nucleară. O parte din regiunea în care se află orașul este ocupată de forțele rusești.

 

După exploziile de pe podul din Crimeea, care leagă peninsula de teritoriul Rusiei, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut din nou rușilor să se predea

După exploziile de pe podul din Crimeea, care leagă peninsula de teritoriul Rusiei, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut din nou rușilor să se predea.

El a transmis un mesaj video, notează Unian.

„Dacă ocupanții scapă cât timp există o astfel de oportunitate, aceasta va fi cea mai bună opțiune pentru ei. Dacă sunt forțați să rămână, orice ocupant poate găsi o modalitate de a se preda în captivitate forțelor ucrainene. Garantăm păstrarea vieții lor tuturor militarilor ruși care depune voluntar armele și se vor preda în captivitate. Ucraina întotdeauna respectă toate normele și convențiile internaționale. Nu vom lăsa nicio altă opțiune pe care să se bazeze ocupanților”, a spus președintele Ucrainei.

Discurs Zelensky

Explozie la o gară de marfă aflată la 50 de kilometri de Mariupol 

O explozie puternică s-a produs, sâmbătă 8 octombrie, la gara de marfă Karan din din Andriivka aflată în regiunea ocupată Donețk.

Gara Karan se află la circa 50 de kilometri de orașul Mariupol, aflat sub ocupație rusă, scrie pravda.com.uk.

 

 

3 depozite de muniții distruse de armata ucraineană

Armata ucraineană a distrus 3 depozite de muniții. De asemenea, comandamentul operațional din sud al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene au ucis peste 83 de militari ruși și au distrus mai multe echipamente militare, potrivit The Kiev Independent.

Podul Crimeii a fost redeschis parțial

Traficul auto de pe podul Crimeii, sau Podul lui Putin, a fost redeschis în prezent pe o singură bandă. Reprezentanții poliției ruse au afirmat că 50 de mașini au traversat podul Kerci la intervale de aproximativ 10-15 minute. 

„Am examinat podul, traficul a fost lansat pe o bandă, a fost stabilită sarcina de a începe circulația pe două benzi de mâine (n.r. – duminică)”, a spus Marat Khusnullin, viceprim-ministrul Rusiei.

Operatorul serviciului de transport feroviar de pasageri din Crimeea, compania Grand Service Express, a anunţat că primele două trenuri au plecat din oraşele Simferopol şi Sevastopol din peninsulă către Moscova şi Sankt Petersburg.

Explozia s-a produs într-un camion de marfă și a provocat incendierea a șapte vagoane cisternă cu combustibil care se îndreptau spre peninsulă.

Două secțiuni ale podului rutier s-au prăbușit parțial, dar porțiunea care traversează strâmtoarea Kerch, calea navigabilă prin care navele călătoresc între Marea Neagră și Marea Azov, nu a fost avariată.

×
Subiecte în articol: Ucraina Podul Kerci