x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Orientul Mijlociu: Sute de rachete lovesc Israelul. SUA trimit mii de militari în zonă. Gardienii Revoluției amenință cu atacuri zdrobitoare

Război în Orientul Mijlociu: Sute de rachete lovesc Israelul. SUA trimit mii de militari în zonă. Gardienii Revoluției amenință cu atacuri zdrobitoare

de Redacția Jurnalul    |    01 Oct 2024   •   22:25
Război în Orientul Mijlociu: Sute de rachete lovesc Israelul. SUA trimit mii de militari în zonă. Gardienii Revoluției amenință cu atacuri zdrobitoare
Sursa foto: Hepta/Israel octombrie 2024

Republica islamică a lansat 180 de rachete balistice asupra statului evreu, în această seară. Atacul Iranului împotriva Israelului este un răspuns la asasinarea liderilor Hamas şi Hezbollah, au afirmat marţi Gardienii Revoluţiei, informează agenţiile de presă internaţionale.

UPDATE 00:50

Acțiunea iraniană s-a încheiat dacă Israelul nu va riposta, afirmă ministrul de externe

Acțiunea militară a Iranului împotriva Israelului s-a încheiat, potrivit ministrului de externe iranian.

Într-o postare pe X, citată de Sky News, Abbas Araghchi a declarat că Iranul a acționat în „legitimă apărare” în urma atacurilor de astăzi, subliniind că anterior „a exercitat o reținere extraordinară” pentru a da o șansă unui armistițiu în Gaza.

„Acțiunea noastră este încheiată, cu excepția cazului în care regimul israelian alege să provoace represalii suplimentare”, a spus el.

„În acest scenariu, răspunsul nostru va fi mai puternic și mai ferm. 

„Susținătorii Israelului au acum o responsabilitate crescută de a ține sub control agresivitatea din Tel Aviv, în loc să se alăture acestei nebunii.”

UPDATE 00:40

Un palestinian a fost ucis în Cisiordania în timpul atacului iranian cu rachete, potrivit IDF

Cel puțin o persoană a fost ucisă și mai multe au fost rănite marți, când Iranul a lansat un atac cu rachete, iar Israelul a răspuns prin lansarea de interceptoare, conform declarațiilor Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF).

Un palestinian a fost ucis în Jericho, ca urmare a atacurilor, a declarat Nadav Shoshani, purtătorul de cuvânt internațional al IDF, pentru CNN.

Spitalul din Jericho, un oraș din Cisiordania ocupată, unde bărbatul a fost tratat, a informat că acesta a murit din cauza rănilor provocate de șrapnelul unei rachete interceptoare lansate de Israel pentru a contracara atacul.

Shoshani a menționat că lansarea de către Iran a aproape 200 de rachete către Israel a fost o încercare de a „răni și ucide civili” și a avertizat că acest atac riscă să „tragă regiunea într-o escaladare mai amplă”.

Întrebat dacă Israelul va riposta, Shoshani a răspuns: „Vom alege momentul, locul și modul în care vom răspunde acestui atac scandalos împotriva cetățenilor israelieni.”

Două persoane au fost rănite ușor de șrapnel în Tel Aviv, au raportat serviciile de urgență israeliene Magen David Adom, potrivit Mediafax

UPDATE 00:30

SUA vor coordona răspunsul la atacul cu rachete al Iranului împreună cu Israelul

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a evitat să spună dacă programul nuclear al Iranului este o țintă pentru represaliile israeliene după atacul iranian. El a spus că SUA vrea să „discute aceste consecințe cu omologii israelieni înainte de a vorbi public despre ele.”

„Asta nu înseamnă că exclud ceva, dar răspund astfel la orice întrebare: dorim să purtăm aceste discuții direct cu omologii noștri israelieni în zilele următoare,” a declarat el ca răspuns la o întrebare din partea CNN.

Miller a reiterat poziția consilierului pentru securitate națională, Jake Sullivan, afirmând că SUA se vor coordona cu Israelul în ceea ce privește răspunsul la atacul asupra Israelului, pe care l-a numit „o escaladare semnificativă.” De asemenea, el a promis că vor exista consecințe.

„Desigur, trebuie să existe consecințe pentru Iran pentru acest atac. Am fost clari că vor exista consecințe. Nu voi intra în detalii astăzi, dar acestea sunt aspecte pe care le vom coordona cu omologii noștri israelieni,” a declarat Miller, citat de CNN, în cadrul unei conferințe de presă, marți.

El a menționat că atacul cu rachete a fost contracarat parțial datorită coordonării dintre SUA, Israel și partenerii lor, fără a specifica ce alte țări au fost implicate.

Întrebat dacă Israelul a luat măsuri care să escaladeze conflictul în ultimele săptămâni, Miller a afirmat că Israelul „cu siguranță” a „întreprins acțiuni pentru a extinde conflictul, dar, dacă analizăm aceste acțiuni, ele au avut drept scop aducerea teroriștilor în fața justiției.”

Săptămâna trecută, Israelul l-a asasinat pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-un atac major asupra Beirutului.

În contrast, Miller a spus că Iranul „a venit astăzi în apărarea unei organizații teroriste.”

„Dacă ne uităm la ceea ce a făcut Iranul astăzi - de ceva timp avertizăm în legătură cu pericolul reprezentat de Iran, care înarmează și finanțează grupuri teroriste în Orientul Mijlociu, iar atacul de astăzi a demonstrat gravitatea acestor acțiuni,” a subliniat Miller.

„Ceea ce am văzut astăzi este Iranul care a lansat un atac între state pentru a proteja și apăra grupurile teroriste pe care le-a construit, le-a sprijinit și le controlează. Așadar, există o diferență,” a adăugat Miller marți.

El a mai spus că „acest val de atacuri s-a încheiat,” dar a precizat că acest lucru nu exclude posibilitatea unor alte valuri de atacuri. SUA consideră că ar fi „o escaladare incredibilă” dacă Iranul ar lansa noi atacuri asupra Israelului, transmite Mediafax

UPDATE 00:13

Netanyahu: „Iranul a făcut o mare greșeală în această seară - și va plăti pentru ea

Premierul Israelului a declarat că Iranul va suferi pentru atacul său de marți seara. „Iranul a făcut o mare greșeală în seara aceasta - și va plăti pentru asta”, a declarat Benjamin Netanyahu, citat de Sky News.

„Există, de asemenea, o mână deliberată și criminală în spatele acestui atac - ea vine de la Teheran.

„Ne vom ține de regula pe care am stabilit-o: oricine ne atacă - îl vom ataca”.

El a adăugat că atacul a „eșuat”, în contextul în care Teheranul a afirmat că aproximativ 90% dintre rachete și-au găsit țintele.

Rapoartele de la fața locului și informațiile venite din SUA sugerează că marea majoritate a rachetelor au fost interceptate cu succes - iar Israelul nu a raportat încă pagube, răniți sau morți.

Oficialii israelieni au promis deja un „răspuns dureros” împotriva inamicului său, purtătorul de cuvânt al IDF afirmând că răspunsul va veni într-o manieră și la un moment ales de ei, transmite Mediafax

"Ca răspuns la martiriul lui Ismail Haniyeh, Hassan Nasrallah şi Abbas Nilforoushan (adjunct al şefului Gardienilor), am vizat inima teritoriilor ocupate" (Israelul), anunţă într-un comunicat Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, care a ameninţat de asemenea cu "atacuri zdrobitoare" dacă Israelul va replica la tirurile sale de rachete.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat, marți seară, că forțele aeriene israeliene „continuă să opereze la capacitate maximă, iar în această seară vor continua, de asemenea, să lovească puternic în Orientul Mijlociu, așa cum s-a întâmplat în ultimul an”.

„Sistemele de apărare aeriană israeliene și americane au funcționat eficient. A existat o cooperare strânsă în ceea ce privește detectarea și interceptarea”, a menționat acest oficial, cu referire la atacul iranian.

„Iranul a efectuat un act grav în această seară și împinge Orientul Mijlociu la escaladare. Vom acționa la locul și în momentul ales de noi, în conformitate cu indicațiile eșalonului politic. Evenimentul din această seară va avea consecințe”, a asigurat Daniel Hagari.

 

 

Președintele iranian: Aceasta este doar o mică parte din ceea ce putem

Președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, a avertizat că rachetele lansate marți seară reprezintă doar „o mică parte din capacitățile” militare ale țării. Declarația vine în contextul unor posibile represalii din partea Israelului, care a semnalat că ar putea răspunde atacului, scrie Sky News.

Într-un comunicat oficial, Pezeshkian a calificat atacul drept „un răspuns decisiv la agresiunile regimului sionist”, adăugând că acțiunea a fost întreprinsă pentru apărarea intereselor și cetățenilor iranieni.

„Netanyahu trebuie să înțeleagă că Iranul nu caută război, dar va rezista ferm oricărei amenințări. Acesta este doar un exemplu mic din ceea ce putem face. Nu vă angajați într-un conflict cu Iranul”, a mai spus președintele iranian, conform  Mediafax

SUA îşi întăresc prezenţa în Orientul Mijlociu cu "câteva mii" de militari suplimentari

SUA îşi întăresc prezenţa în Orientul Mijlociu prin desfăşurarea "câtorva mii" de militari suplimentari, ca răspuns la escaladarea tensiunior în regiune, a anunţat marţi Pentagonul, informează AFP.

"Un anumit număr de unităţi deja desfăşurate în Orientul Mijlociu (...) vor fi majorate", a declarat o responsabilă a Pentagonului, Sabrina Singh, precizând că "forţele ce urmează să fie desfăşurate în teatrul de operaţiuni pentru a le înlocui vor veni mai degrabă pentru a întări" aceste unităţi.

"Câteva mii" de militari americani suplimentari vor fi astfel desfăşuraţi în regiune, a precizat ea.

Efectivele şi mijloacele suplimentare desfăşurate includ de asemenea "avioane de luptă F-16, F-15E, A-10, F-22" şi personalul aferent.

Această întărire survine într-un moment în care sporesc temerile privind un conflict generalizat în Orientul Mijlociu, în condiţiile în care Iranul a început marţi să lanseze rachete asupra Israelului, aliat al Washingtonului.

Această nouă escaladare a urmat anunţării de către Israel a unei ofensive terestre în sudul Libanului împotriva mişcării islamiste libaneze Hezbollah, după o săptămână de bombardamente intense care au făcut sute de morţi în Liban.

Miniştrii apărării american şi israelian au discutat marţi despre ameninţarea "iminentă" a unui atac iranian, anunţaseră înainte de aceasta autorităţile israeliene, transmite AGERPRES

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Iordania anunţă că a interceptat rachete şi drone

Securitatea generală a Iordaniei a anunţat marţi că forţele aeriene şi apărarea aeriană ale regatului au interceptat rachete şi drone după un atac iranian asupra Israelului, relatează AFP.

"Forţele aeriene şi sistemele de apărare antiaeriană au intervenit după intrarea unui număr de rachete şi drone în spaţiul aerian al Iordaniei", ţara vecină Israelului, potrivit unui comunicat.

Israelul va riposta la atacul Iranului ''în locul şi momentul'' pe care le va alege

Israelul va riposta la atacul iranian cu rachete lansat marţi asupra ţării, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, precizând că va răspunde în momentul şi locul pe care le va alege, relatează AFP.

"Acest atac va avea consecinţe. Avem planuri şi vom acţiona în locul şi momentul pe care le vom alege", a menţionat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

 

×