Comăneci i-a adus un omagiu lui Karolyi printr-o postare pe Instagram, publicând un carusel de fotografii care includea o poză alb-negru cu ea și antrenorul. „Un mare impact şi o mare influenţă asupra vieţii mele”, a scris ea pe rețeaua de socializare.
Comăneci avea doar 14 ani când Karolyi a antrenat-o să câştige aurul pentru România la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976.
„Acum aproape 50 de ani m-a îndrumat spre performanța istorică a primului 10 perfect la Jocurile Olimpice (...) și asta mi-a schimbat viața pentru totdeauna”, a declarat ea pentru USA Today.
Cauza decesului nu a fost dezvăluită, dar Karolyi a avut o stare de sănătate precară în ultimii ani. El și soția sa, Martha, au dispărut în mare parte din ochii publicului în urma scandalului de abuzuri care a zguduit USA Gymnastics.
Fostul medic al echipei, Larry Nassar, a abuzat sexual sute de fete și femei, unele dintre abuzuri având loc în timpul taberelor de antrenament ale echipei naționale la ferma Karolyi.
Soții Karolyi au negat că ar fi știut despre abuzurile lui Nassar, dar scandalul a dus la recunoașterea culturii toxice a sportului, inclusiv a plângerilor că soții Karolyi au fost abuzivi fizic și emoțional în calitate de antrenori.
În 2017, USA Gymnastics a renunțat la un acord de a cumpăra ferma Karolyi și de a o folosi ca centru de antrenament al echipei naționale, tăind efectiv legăturile cu cuplul.
Karolyi s-a remarcat mai întâi în România sa natală. El și soția sa erau profesori de școală primară în Transilvania, când au început să le predea elevilor gimnastica ca modalitate de a se încălzi. Performanțele lor i-au încântat pe locuitorii orașului și au atras atenția guvernului. În câțiva ani, au fost numiți responsabili de echipa națională.
Karolyi a zguduit sportul în 1976, când a ajuns la Jocurile Olimpice de la Montreal cu o echipă de copii. Cele mai multe gimnaste de elită din anii '70 erau deja adolescente sau aveau în jur de 20 de ani, dar echipa lui Karolyi avea o singură gimnastă mai mare de 14 ani. România a câștigat medalia de argint, cimentând pentru următoarele patru decenii ideea că gimnastica era un sport rezervat tinerilor.
Tot la Montreal, lumea a făcut cunoştinţă cu Comăneci, care a obţinut primul 10 perfect la Jocurile Olimpice. Comăneci avea să repete această performanţă de şase ori în drumul său spre câştigarea a trei medalii de aur, cu Karolyi acolo pentru a o îmbrățișa după fiecare exerciţiu.
Deși Karolyi a fost inițial sărbătorit în România pentru succesul echipei, el a căzut în dizgrația guvernului patru ani mai târziu, după ce a criticat arbitrajul la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova. Karolyi a fost revoltat, considerând că lui Comăneci i s-a furat o a doua medalie de aur, dar oficialii români au fost îngroziți de faptul că el a făcut de râs gazdele sovietice.
Karolyi a plecat în SUA în 1981 şi și-a petrecut primele luni în America făcând munci mărunte înainte de a se reîntâlni cu americanii pe care îi cunoștea din comunitatea gimnaștilor.
(sursa: Mediafax)