x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romănia, pe "lista ruşinii"

Romănia, pe "lista ruşinii"

de Anca Aldea    |    05 Iul 2007   •   00:00
Romănia, pe "lista ruşinii"

Ţara noastră se află pe lista statelor ai căror diplomaţi acreditaţi la Londra au comis infracţiuni dintre cele mai diverse - de la furturi din magazine, la crimă şi violuri.

Ţara noastră se află pe lista statelor ai căror diplomaţi acreditaţi la Londra au comis infracţiuni dintre cele mai diverse - de la furturi din magazine, la crimă şi violuri.

Presa britanică a acordat ieri un spaţiu generos infractorilor cu rang de diplomat şi imunitate pe măsură. Fără a dezvălui nume sau a exemplifica, aşa cum s-a intămplat in cazul altor ţări, tabloidul aminteşte că şi ţara noastră şi-a pătat numele la Londra. Un document dat publicităţii de Ministerul de Externe susţine că misiunea diplomatică a Romăniei se află pe "lista ruşinii" a ambasadelor cu diplomaţi infractori. Lista Foreign Office-ului cuprinde informaţii despre angajaţii unor ambasade din Londra implicaţi, in ultimii 10-12 ani, in comiterea de infracţiuni sub protecţia imunităţii diplomatice. Potrivit ziarului Daily Mirror, 28 de diplomaţi acreditaţi la Londra au fost acuzaţi de viol, jaf armat, vătămare corporală şi trafic de droguri şi au fost expulzaţi din Marea Britanie. Şapte dintre aceştia, care sunt de origine saudită, au fost trimişi acasă pentru acte indecente cu privire la un minor, violenţă domestică şi trafic de droguri. Mai mulţi membri ai unor ambasade africane au fost găsiţi vinovaţi pentru furt din magazine. "Lista ruşinii" cuprinde şi diplomaţi europeni - din Germania, Franţa, Rusia, Belgia şi Italia.

ILEGAL. Potrivit documentului, in ultimii doi ani diplomaţii străini acreditaţi in Marea Britanie au comis 30 de infracţiuni. Cel mai des intălnit ilegalitate a fost conducerea sub influenţa alcoolului. In plus, poliţia britanică a inregistrat, anul trecut, nu mai puţin de 5.500 de cazuri in care diplomaţii străini au refuzat să plătească biletele de parcare şi diferite amenzi. Datoriile se ridică la 420.000 de lire sterline, iar ambasadele luate in colimator in acest sens aparţin Arabiei Saudite, Franţei, Germaniei, Rusiei, Afganistanului şi Chinei. Unele misiuni diplomatice au devenit notorii pentru neplata taxelor pentru curăţenie şi a facturilor de curent electric. Suma totală a acestor cheltuieli este de 821.000 de lire sterline, cei mai mari datornici fiind Algeria, Zimbabwe, Camerun şi Bangladesh. Şi taxa de congestie din Londra, care este de 8 lire sterline pe zi, este ignorată de diplomaţi. Cei mai mulţi bani ii datorează ambasada SUA - aproape 1,5 milioane de lire sterline.

Infractori

Sub incidenţa Convenţiei de la Viena din 1961, diplomaţii străini şi familiile lor nu pot fi urmăriţi in justiţie in ţara gazdă. Ei devin astfel "mai presus de lege". Dacă statul din care provin oficialii nu este de acord cu ridicarea imunităţii acestora, guvernul britanic nu-şi permite decăt să rişte un incident diplomatic, trimiţăndu-i acasă pe vinovaţi. In 1984, guvernul conservator al Marii Britanii a fost pus in faţa unei situaţii inedite, după ce un diplomat columbian a fost acuzat de uciderea unui tănăr in vărstă de 23 de ani. Alături de infractorii şi criminalii din reprezentanţele diplomatice ale diverselor ţări se află, potrivit ziarului Daily Mail, şi Romănia. Pănă la ora redactării acestui material, Ministerul romăn de Externe nu difuzase o poziţie oficială legată de subiectul in cauză.

×
Subiecte în articol: externe