x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia intra in epoca tarului Putin

Rusia intra in epoca tarului Putin

26 Feb 2004   •   00:00

"Putin nu era stapanul suprem al Kremlinului cu Mihail Kasianov premier ". Astfel motiveaza analistii decizia-surpriza a lui Putin de a "lichida" tot guvernul. Ei sustin ca liderul rus a deschis practic o noua era, cea a lui Putin. Adio, Eltin! La asta s-ar putea rezuma gestul presedintelui rus, Vladimir Putin, de marti, de a demite, printr-o scurta alocutiune la televiziunea nationala, intreg cabinetul de la Moscova.

LEGATURA CU ELTIN. Inainte cu mai putin de trei saptamani de alegerile prezidentiale, unde Putin este favorit, liderul de la Kremlin s-a gandit ca este cazul sa se descotoroseasca de ultima sa legatura cu fosta administratie condusa de Boris Eltin, premierul Mihail Kasianov. Acesta nu putea fi insa indepartat, conform legii, fara ca tot guvernul sa fie demis. Prin decizia de marti, Putin si-a anuntat poporul ca Rusia intra intr-o noua epoca, cea a actualului lider de la Kremlin.

SI PREMIER, SI SUCCESOR. In locul lui Kasianov, Putin l-a numit temporar pe tehnocratul Victor Hristenko la carma guvernului. Numele viitorului premier va fi cunoscut insa, cel mai probabil, "la inceputul saptamanii viitoare ". Publicatia Izvestia noteaza ca noul prim-ministru va fi ales cu grija de Putin, astfel incat, la alegerile din 2008, acesta sa-i succeada, eventual, la presedintie.

CANDIDATII. Presa de la Moscova sustine ca liderul are de unde alege un viitor premier de nadejde. Unul dintre candidati este fostul vicepremier si ministru de Finante, Alexei Kudrin, aliat al lui Putin in lupta contra oligarhilor. Fostul sef al Apararii, Serghei Ivanov, este, de asemenea, o varianta plauzibila, atat pentru conducerea noului cabinet, cat si pentru carma Kremlinului din 2008. In plus, Putin si Ivanov sunt prieteni foarte buni. Nici interimarul Victor Hristenko nu ar fi o solutie ireala, ci, dimpotriva, una de compromis, intre greii Kremlinului si reformatori.

Viitorul, incotro?

Incotro se va indrepta Rusia? Putin a mostenit un stat neorganizat, pe punctul de a se dezintegra, care nu avea o politica externa si nici una sociala. In ultimii patru ani, Putin a reusit sa stabilizeze situatia, scrie presa rusa. Populatia si-l doreste presedinte pentru inca patru ani, deoarece deja simte ca traieste mai bine. Exista insa si bile negre in dreptul liderului de la Kremlin: ingradirea, din ce in ce mai evidenta a libertatii de expresie, vanatoarea, considerata ilegala, a oligarhilor, precum si esecul in rezolvarea conflictului cecen.
( LAVINIA TUDORAN )

×
Subiecte în articol: externe