x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia și SUA negociază cu rachetele pe masă. Trump cheamă și China

Rusia și SUA negociază cu rachetele pe masă. Trump cheamă și China

de Şerban Mihăilă    |    07 Feb 2019   •   14:28
Rusia și SUA negociază cu rachetele pe masă. Trump cheamă  și China

Rusia și Statele Unite par să negocieze un nou Tratat privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) cu rachetele pe masă. În ultimele zile, cele două părți s-au amenințat cu noi generații de armament, iar Moscova a anunțat că, prin simetrie, se retrage la rândul ei din acordul INF, în următoarele șase luni. De cealaltă parte, Trump declară că-i vrea și pe chinezi într-un nou tratat.

Șeful administrației de la Washington s-a folosit de discursul privind „Starea Națiunii” pentru a trimite Kremlinului un mesaj clar: Casa Albă dorește să negocieze un nou tratat similar cu INF, însă numai dacă rușii respectă condițiile americane și dacă, în acest acord, deocamdată bilateral, va fi inclusă și China, care își dezvoltă amenințător programele nuclear și balistic, nestingherită de nicio înțelegere internațională. În caz contrar, a avertizat președintele Donald Trump, SUA vor dezvolta sisteme de rachete cu performanțe militare superioare tuturor dispozitivelor balistice din lume. „Acum mai multe decenii, SUA au încheiat un tratat cu Rusia, prin care am fost de acord să ne limităm şi să ne reducem capacităţile în domeniul rachetelor. În timp ce noi am respectat întocmai acordul şi regulile, Rusia l-a încălcat în mod repetat. Asta se întâmplă de mai mulţi ani. De aceea, am anunţat că SUA se retrag oficial din Tratatul INF", a afirmat Trump. „Chiar nu avem de ales. Poate că putem negocia un acord diferit, adăugând China şi pe alţii, sau poate că nu este posibil, caz în care îi vom depăşi de departe în investiţii şi inovaţii pe toţi ceilalţi”, a adăugat el, în discursul de marți seară. Săptămâna trecută, SUA au anunțat că se retrag unilateral din tratatul bilateral INF, acuzând Rusia că a încălcat acest acord. Administrația de la Washington a precizat că retragerea va intra în vigoare peste șase luni, perioadă în care SUA vor aștepta, totuși, ca Rusia „să revină în mod complet şi verificabil la respectarea tratatului, distrugând rachetele, lansatoarele şi echipamentele asociate care îl încalcă”. INF a fost semnat în 1987 de către preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, şi de liderul sovietic, Mihail Gorbaciov. Tratatul, care interzice utilizarea rachetelor cu lansare de la sol cu rază scurtă și medie de acţiune, variind între 500 şi 5.500 de kilometri, a pus capăt crizei declanşate în anii '80 prin desfăşurarea de rachete SS-20 sovietice, cu focoase nucleare, îndreptate asupra capitalelor occidentale. În 2014, președintele american de la vremea repectivă, Barack Obama, a acuzat Rusia de nerespectarea INF, după ce Moscova testase o rachetă terestră lansată de la sol. El nu a abandonat însă tratatul, la insistențele europenilor, care au susținut că o asemenea decizie ar fi dat un „restart” periculos cursei înarmărilor. Dorința lui Trump de a abandona INF, exprimată încă din 2018, a fost anunțată de o serie de acuzații recente ale SUA, care au insistat că rușii au încălcat tratatul, dezvoltând o nouă rachetă cu rază medie de acțiune, de 2.600 de kilometri, ce ar permite Moscovei să declanșeze atacuri nucleare extrem de rapide contra unor țări din NATO.

Rusia răspunde simetric

După discursul lui Trump, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat, ieri, că și țara sa se va retrage din INF după șase luni, într-o replică simetrică oferită SUA. Întrebat despre posibilitatea renegocierii tratatului, Lavrov a dat de înțeles că mingea se află în terenul americanilor, deoarece Rusia a avut până acum „suficiente propuneri” pentru deblocarea situației. În ultimele zile, Moscova a vorbit pe larg despre dezvoltarea unor noi sisteme de rachete hipersonice, în condițiile abandonării INF de către SUA.

Rușii au acuzat din nou SUA că ar fi desfășurat în România, unde au instalat sisteme de apărare antirachetă, dispozitive capabile să lanseze rachete interzise prin INF, avertizând că acestea au devenit ținte pentru Moscova.

×