x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia vinde Rosneft, una dintre perlele coroanei

Rusia vinde Rosneft, una dintre perlele coroanei

24 Sep 2009   •   00:00

Rusia pregateşte privatizarea a 5.500 de companii de stat, inclusiv gigantul petrolier Rosneft, din cauza dificultăţilor bugetare cu care se confruntă statul, au precizat surse guvernamentale citate de presa rusă, potrivit AFP.



Moscova doreşte echilibrarea bugetului său, a declarat Alexei Kudrin, ministrul rus de Finanţe, citat de Vedomosti. După un deceniu în care a înregistrat în fiecare an excedent bugetar, guvernul rus estimează un deficit de 8% din PIB în 2009. Ideea unui nou val de privatizări este susţinută şi de vicepremierul Igor Şuvalov. El a spus la Bloomberg TV că Rusia poate oferi "active atractive" şi a nominalizat Rosneft, unde statul are 75,16%.

LOVITURĂ DE IMAGINE?
Pentru Dmitri Vinogradov, analist la UBS, operaţiunile nu vor începe înaintea celui de-al doilea semestru din 2010. Mai mulţi economişti citaţi de AFP spun că statul rus nu are intenţia de a rămâne cu mai puţin de 50%.

"Acesta nu este cel mai bun moment pentru a vinde, este o chestiune de imagine, pentru a arăta lumii liberalismul guvernului" a spus o sursă pentru Vedomosti.

În ultimii ani, tendinţa statului rus a fost de a concentra în mainile sale economia ţării, în principal în domeniul materiilor prime.

Irina Elinevskaia, analist la Renaissance Capital nu crede ca asta arată o schimbare a gândirii faţă de investitorii străini, ci e legată doar de găsirea altor surse de finanţare.

PROBLEME CU BANII
Rosneft are mari probleme cu banii. În ianuarie, Gazprom a cerut de la stat un împrumut de 3,6 miliarde de dolari pentru 2009 pentru a-şi finanţa companiile de electricitate, OGK-2, OGK-6 şi TGC-1. Cu toate acestea, Gazprom Neft, braţul petrolier al gigantului gazelor, a cumpărat în noiembrie 2008 50% din Tomskneft pentru 3,7 miliarde de dolari. Si le-a cumpărat exact de la Rosneft, care are nevoie disperată de bani pentru a-şi plăti împrumuturile. În iulie 2008 Rosneft vânduse cealaltă jumătate din Tomskneft către banca de stat VEB. Rosneft a contractat un credit de 22 de miliarde de dolari în 2007 pentru a cumpăra activele Yukos, măsura prin care a devenit cel mai mare producător rus de petrol.

MIZA LUI KHODORKHOVSKI
Dar eventualul proprietar al Rosneft ar avea şi alte probleme de înfruntat decât lipsa banilor. Mai exact, Mikhail Khodorkhovski, fostul proprietar al Yukos a dat în judecată autorităţile ruse, considerând că a pierdut societatea ilegal. Alte procese au fost deschise de alţi acţionari.

Khodorkhovski îndeplineşte o pedeapsă de 8 ani de închisoare în Siberia. El a fost foarte acerb critic al lui Vladimir Putin, preşedinte atunci. Fostul magnat al petrolului acuză că i s-a fabricat o investigaţie, potrivit căreia între 1998 şi 2004 el şi Platon Lebedev doi au furat 350 de milioane de tone metrice de petrol şi au sp    ălat bani în valoare de 28,3 miliarde dolari. Cum suma cerută era mai mare chiar şi decât valora Yukos, aceasta a fost vândută pe active către Rosneft, compania petrolieră de stat.

BOLOVANUL YUKOS
Alt activ al Yukos este procentul de 20% din fosta Sibneft, care a fost rebotezată Gazprom Neft. Aceasta a ajuns din proprietatea lui Roman Abramovich la Gazprom în 2005 pentru 13,1 miliarde de dolari şi a devenit braţul petrolier al gigantului gazelor. Cei 20% au fost preluaţi de italienii de la Eni. În ianuarie, Gazprom a cumpărat cei 20% pe care Eni ii aveau la Gazprom Neft pentru 4,2 miliarde de dolari. De asemenea, Gazprom cumpără 51% din Severenergia iar Eni şi Enel, cealaltă companie italiană din domeniul energetic, au împreună restul 49%.

Pentru procentele luate, Gazprom va plăti 1,5 miliarde de dolari. Severenergia deţine două companii, Arcticgas şi Urengoil, care şi ele au fost părţi ale fostei Yukos. Companiile italiene le cumpăraseră în 2007 la licitaţie.  
Acţionarii Yukos au acuzat cele două companii italiene că prin comportamentul lor că subminează drepturile omului şi legitimizează procesul politic şi dezmembrarea Yukos de către statul rus.

Rosneft a avut în primul trimestru din 2009 un profit net de 3,672 miliarde de dolari.

Actualul preşedinte rus, Dmitri Medvedev, era preşedinte al Gazprom în 2007, când activele Yukos au fost vândute la licitaţie.

Yukos a mai deţinut şi 9,5% din acţiunile Rosneft, care au fost răspumpărate de de Rosneft la un preţ de 9 miliarde de dolari, cu 15% sub preţul real al activelor.

×
Subiecte în articol: externe