x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe START-ul dezarmării

START-ul dezarmării

de Irina Cristea    |    08 Apr 2010   •   00:00
START-ul dezarmării
Sursa foto: JEWEL SAMAD/AFP

SUA şi Rusia au semnat ieri un tratat prin care se angajează să reducă la jumătate numărul lansatoarelor de rachete de care dispun şi cu peste 25% numărul focoaselor nucleare. Cele două superputeri deţin împreună 95% din armamentul nuclear din întreaga lume.



"O etapă foarte importantă în procesul de dezarmare şi de neproliferare a armelor nucleare". Aşa a descris preşedintele rus Dmitri Medvedev semnarea de Rusia şi SUA a Tratatului START 2, care prevede o reducere considerabilă a arsenalelor nucleare ale celor două puteri. De acest document depinde, în mare măsură, "situaţia dezarmării şi, în general, situaţia de pe planeta noastră", a mai spus preşedintele rus înainte de a lua loc alături de omologul său american, Barack Obama, şi de a-şi pune semnătura pe tratat, în decorul spectaculos al castelului Praga din capitala Cehiei.

Momentul marchează şi o schimbare radicală a relaţiei dintre Rusia şi SUA, aflată în suferinţă mai ales după momentul august 2008, în timpul războiului dintre Rusia şi Georgia. Încă de la învestire, preşedintele american Barack Obama a spus deschis că îmbunătăţirea dialogului cu Moscova este una dintre priorităţile mandatului său. La fel, eliminarea armelor nuclare, împotriva cărora liderul laureat al premiului Nobel pentru Pace s-a exprimat cât se poate de ferm.

Ceremonia de semnare a documentului a avut loc în jurul orei 13:30, ora României, după o discuţie tęte-ŕ-tęte între cei doi lideri. Potrivit textului documentului, care a făcut obiectul unor negocieri îndârjite între experţii ruşi şi americani, Moscova şi Washingtonul şi-au luat angajamentul să reducă numărul ogivelor nucleare la 1.550 fiecare, de la 2.200, câte prevedea acordul START semnat în 1991, care a expirat la sfârşitul lui 2009.

De asemenea, numărul lansatoarelor va fi limitat la 800 de la 1.600. Documentul mai prevede verificări la faţa locului ale instalaţiilor nucleare, schimburilor de date şi înştiinţări reciproce despre armamentul ofensiv şi complexele nucleare.

Tratatul are o durată de aplicare de zece ani începând de la data intrării sale în vigoare şi va putea fi reînnoit pentru o durată maximă de cinci ani. O clauză prevede ca fiecare parte să se poată retrage. De altfel, Rusia a avertizat, cu câteva zile înainte de semnarea documentului, că îşi rezervă dreptul de a se retrage din tratatul de dezarmare nucleară dacă scutul antirachetă american ameninţă potenţialul său nuclear. Tratatul va intra în vigoare după ratificarea de Parlamentele celor două ţări.

DINEU CU OBAMA
Dacă liderul de la Kremlin a părăsit Cehia ieri după-amiază, Barack Obama şi-a prelungit vizita cu încă 24 de ore. El a participat la un dineu alături de 11 lideri din ţările fostului bloc comunist care au aderat la Alianţa Nord-Atlantică. Potrivit Casei Albe, printre aceşti şefi de state sau de guverne figurează preşedintele român, Traian Băsescu, premierul bulgar, Boiko Borisov, premierul croat Jadranka Kosor, preşedintele şi premierul ceh - Vaclav Klaus şi Jan Fischer.

×
Subiecte în articol: externe