x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe United STASI of America. Fostul demascator al războiului din Vietnam a comparat NSA cu poliţia secretă a RDG, STASI, dar la scară globală

United STASI of America. Fostul demascator al războiului din Vietnam a comparat NSA cu poliţia secretă a RDG, STASI, dar la scară globală

de Istvan Deak    |    10 Iul 2013   •   19:55
United STASI of America. Fostul demascator al războiului din Vietnam a comparat NSA cu poliţia secretă a RDG, STASI, dar la scară globală

Cunoscutul demascator al Guvernului american Daniel Ellsberg, care în 1971 a transmis presei documente secrete referitoare la războiul din Vietnam, a făcut apel la fostul colaborator al NSA, Edward Snowden, care se ascunde în prezent pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, să nu se predea autorităţilor americane, care, în opinia sa, sunt mult mai rele decât pe vremea preşedinţiei lui Richard Nixon, îndemnându-şi în acelaşi timp conaţionalii să continue lupta pentru libertatea de exprimare.

Istorie

“Ţara în care am decis atunci să rămân este complet diferită de America zilelor noastre', scrie Daniel Ellsberg, în paginile ziarului The Sydney Morning Herald. În context, Ellsberg aminteşte că, în 1971, în plin război în Vietnam, el ca analist militar şi angajat al Centrului de cercetare strategică RAND a transmis presei o culegere de documente confidenţiale “United States-Vietnam Relations, 1945-1967: A Study”, cunoscute mai mult ca “Pentagon Papers” (“Documentele Pentagonului”).

Consecinţe

Datele obţinute de Ellsberg şi care vorbeau despre cauzele şi particularităţile războiului din Vietnam erau strict de uz intern în cadrul Departamentului american al Apărării. Când au fost parţial publicate în The New York Times şi Washington Post, cele două publicaţii au fost chemate în justiţie, iar autorul a trebuit să se ascundă. Ce-i drept pentru două săptămâni, pentru a reuşi să transmită o nouă porţie de informaţii clasificate către mass-media. După aceea, Ellsberg s-a predat de bunăvoie autorităţilor. “Dar am fost imediat eliberat pe cauţiune, iar, când numărul capetelor de acuzare împotriva mea a ajuns la 12 şi la orizont mă ameninţa o sentinţă de 115 ani de închisoare, a crescut doar valoarea cauţiunii”, scrie în articolul său Daniel Ellsberg.

Şanse de eliberare: zero

“Sper foarte mult ca dezvăluirile lui Snowden să renască lupta pentru democraţie în SUA, chiar dacă el nu va putea participa la aceasta. Şanse ca el să fie eliberat pe cauţiune după arestare sunt zero”, consideră analistul militar, indicând că prin scurgerile sale de informaţii Snowden a arătat că serviciile secrete americane sunt dispuse să facă orice pentru supravegherea fiecărui om în parte.

Fostul demascator al războiului din Vietnam a comparat Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA), al cărei colaborator a fost Snowden, cu poliţia secretă din RDG, STASI, dar la scară globală.

Tot la STASI s-a gândit şi un artist care a denunţat în felul lui acţiunile de spionaj ale SUA în Europa, proiectând, în noaptea de duminică spre luni, pe zidurile Ambasadei SUA la Berlin jocul de cuvinte “United Stasi of America”, aluzie la poliţia politică a fostei Germanii de Est.

Acţiunea a fost organizată de către Oliver Bienkowski, un artist specializat în jocuri de lumină, în legătură cu fondatorul Megaupload.com, Kim Dotcom (Schmitz este numele său adevărat), care a revendicat-o într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

“Cetăţean al lumii”

Blocat în zona de tranzit a aeroportului moscovit, Snowden aşteaptă rezolvarea situaţiei sale şi azilul politic într-o ţară. Venezuela i l-a oferit, el se pare că l-a acceptat, dar nimic nu e clar, deocamdată. Deocamdată, World Service Authority, întemeiată în 1953, i-a acordat fostului consultant al Agenţiei americane de Securitate Naţională NSA un paşaport de cetăţean al lumii.

×
Subiecte în articol: stasi america razboi Vietnam nsa rdg edward snowden