x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite aşteaptă prima sa eclipsă totală de Soare din ultimii 99 de ani

Statele Unite aşteaptă prima sa eclipsă totală de Soare din ultimii 99 de ani

21 Aug 2017   •   10:22
Statele Unite aşteaptă  prima sa eclipsă totală de Soare din ultimii 99 de ani

Statele Unite aşteaptă cu nerăbdare şi pasiune prima sa eclipsă totală de Soare din ultimii 99 de ani. Denumită deja "Marea eclipsă americană", ea va fi vizibilă luni dimineaţă (ora locală) pe o bandă de teritoriu care traversează întreaga ţară de la vest către est, informează AFP.

Milioane de turişti şi astronomi amatori au început din weekendul trecut să ia cu asalt statele şi oraşele americane din care vor putea să observe fenomenul prin care Luna va bloca lumina Soarelui, iar lumea va fi cuprinsă de întuneric timp de câteva zeci de secunde.

Fenomenul va fi vizibil parţial mai întâi în statul Oregon, pe coasta de vest, începând cu ora locală 09.05. Eclipsa va deveni totală după 75 de minute, iar mai multe localităţi vor fi privilegiate din acest punct de vedere, întrucât se află pe traiectoria conului de umbră care va traversa America. Unul dintre aceste oraşe este Madras, unde întunericul va dura 2 minute şi 4 secunde.

1 milion de vizitatori sunt aşteptaţi în acest stat de pe coasta vestică americană.

În total, cel puţin 12 milioane de persoane care locuiesc într-o bandă cu lăţimea de 113 kilometri din 14 state americane vor putea să asiste la această eclipsă solară totală. Alte câteva milioane vor asista la o eclipsă parţială, potrivit Societăţii americane de astronomie.

Eclipsa îşi va încheia traversarea teritoriului Statelor Unite la ora 18.48 GMT în Carolina de Sud, pe coasta Oceanului Atlantic, în sud-estul ţării, în apropiere de oraşul Charleston.

Restaurantele şi hotelurile prezintă un grad de ocupare de 100%, iar locurile din parcări sunt închiriate cu preţuri astronomice în acest elegant oraş colonial din sudul american.

"Febra" eclipsei devine tot mai palpabilă, pe măsură ce se apropie "momentul magic" reprezentat de acest fenomen astronomic.

Numeroşi turişti se plimbau deja duminică pe promenada din apropierea plajei din Charleston, privind cu îngrijorare spre cerul extrem de schimbător, care oscila între nuanţe de albastru şi nori grei de ploaie, într-o căldură sufocantă. Unii dintre ei erau foarte îngrijoraţi, deoarece nu doreau să rateze prima eclipsă totală de Soare care va fi vizibilă în Statele Unite după fenomenul similar ce a avut loc pe 8 iunie 1918.

Alte state americane vor fi mai norocoase în privinţa condiţiilor meteorologice. Cerul va fi senin în Oregon.

"Aşteptăm cu nerăbdare", a spus Brandy Mullins, o femeie în vârstă de 38 de ani, care s-a mutat în Charleston în urmă cu şase săptămâni.

Echipată cu ochelari de soare obligatorii pentru a observa fenomenul fără să rişte o afecţiune oculară, Brandy şi cei trei copii ei ai vor urmări eclipsa, dacă vremea le va permite să facă acest lucru. "Începutul e destul de rău, dar nu e grav, va fi oricum o experienţă deosebită, vom putea să simţim întunericul", a spus ea.

Doi soţi din Marea Britanie şi-au organizat concediul în funcţie de eclipsă, pentru a termina o călătorie de 15 zile în acest oraş istoric din sudul Statelor Unite.

După două tentative ruinate de ploaie în China şi în Marea Britanie, Nick Willder, în vârstă de 59 de ani, şi soţia lui, Sarah Boylan, în vârstă de 60 de ani, originari din Nottingham, speră să aibă mai mult noroc de această dată, păstrându-şi totuşi pragmatismul.

"Nu-i nimic dacă nu vom vedea eclipsa, ea ne-a permis oricum deja să înfigem încă un ac pe harta călătoriilor noastre", oferind o scuză excelentă pentru a călători, a declarat Nick Willder.

Temându-se de ambuteiaje, autorităţile locale au decis să îşi închidă birourile în ziua de luni, în timp de Poliţia şi serviciile de urgenţe şi-au sporit efectivele pentru a face faţă fluxului de turişti, potrivit cotidianului local Post and Courier.

Două milioane de vizitatori sunt aşteptaţi în Carolina de Sud, un stat cu cinci milioane de locuitori. Autorităţile, graţie eclipsei, se aşteaptă ca luni să se înregistreze vârful sezonului turistic din acest an.

În capitala federală americană, Washington, unde eclipsa va fi doar parţială, ochelarii special concepuţi pentru vizionarea fenomenului erau la mare preţ duminică, iar ziarele locale publicau cu regularitate actualizări ale listei cu magazine şi site-uri de unde aceştia puteau fi cumpăraţi. AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua eclipsa