La întâlnirea dintre președintele României, Traian Băsescu și premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a decis ca cele două părți să nu mai escaladeze conflictul generat de arborarea steagului secuiesc pe frontispiciile unor primării din țara vecină și de declarațiile belicoase ale diplomatului maghiar Nemeth Zsolt, secretar de stat în Ministerul de Externe al Ungariei. Cel puțin așa a pretins Băsescu, explicând faptul că râdea cu poftă în compania lui Orban: „Râdeam eu, dar îi spuneam lui Orban: ușor, ușor, ușor cu pianul pe scări! Și el a avut o reacție pozitivă, spunând că trebuie să cerem ambelor părți ponderare”.
Urmare a acelei discuții, Parlamentul Ungariei a „reacționat pozitiv” și a arborat pe clădirea sa steagul secuiesc.
Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul de Externe, a calificat incidentul drept regretabil. "Este păcat că partea ungară escaladează această situaţie în contradicţie cu cele convenite recent miniştrii de externe ai celor două ţări".
Întrebat dacă este vorba despre o ilegalitate, aurescu a precizat că nu se poate pronunţa în privinţa unor acte care se petrec pe teritoriul altei ţări, dar a repetat că, în orice caz, se încalcă flagrant cele convenite pe căile diplomatice.
Întrebat dacă se poate vorbi de un incident minor - respectiv dacă steagul a fost amplasat de un singur parlamentar "entuziast" - Aurescu a spus "avem deja informaţia că steagul a fost amplasat din dispoziţia conducerii Parlamentului Ungariei".
_____________________________________________
Referitor la acest eveniment, Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat în care îşi exprimă regretul că autorităţile ungare continuă gesturile simbolice, de natură să provoace opinia publică românească, care contravin celor convenite de miniştri de externe ai celor două ţări. De asemenea MAE afirmă că Guvernul României îşi menţine decizia de a aplica va aplica,cu stricteţe, legislaţia naţională pe întreg teritoriul României, inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea publică a însemnelor.
"Ministerul Afacerilor Externe ia notă cu profund regret de faptul că autorităţile ungare continuă gesturile simbolice de natură să provoace opinia publică românească.
Această conduită contravine celor convenite în cadrul discuţiilor recente dintre cei doi miniştri ai afacerilor externe ai României şi respectiv, Ungariei. De altfel, într-o scrisoare transmisă în cursul zilei de azi, 15 februarie 2013, ministrului afacerilor externe român, de către omologul său ungar, Janos Martonyi, acesta a reconfirmat faptul că „implicarea comună a celor doi miniştri a avut un efect liniştitor în privinţa tensiunilor create.”
În acest context, Guvernul României va continua să acţioneze cu aceeaşi consecvenţă pe linia promovării Parteneriatului Strategic bilateral şi aşteaptă ca şi partea ungară să acţioneze în acelaşi spirit.
Totodată, Guvernul României va aplica, în continuare, cu stricteţe, legislaţia naţională pe întreg teritoriul României, inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea publică a însemnelor.
România - Ministerul Afacerilor Externe"