x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA, furioase pe „șiretlicul” europenilor

SUA, furioase pe „șiretlicul” europenilor

de Şerban Mihăilă    |    11 Feb 2019   •   10:45
SUA, furioase pe „șiretlicul” europenilor
Sursa foto: ABIR SULTAN/EPA

Mecanismul prin care UE își poate derula activitățile comerciale cu Iranul, evitând sancțiunile impuse Teheranului de către SUA, este total lipsit de respect față de Washington și reprezintă un mod inadmisibil de acțiune, i-a avertizat pe europeni administrația americană, prin intermediul controversatului său ambasador din Germania, Richard Grenell. Anul trecut, americanii s-au retras unilateral din Tratatul nuclear internațional cu Iranul, semnat în 2015 de către China, Franța, Rusia, Marea Britanie, SUA, Germania și Iran și au amenințat cu sancțiuni companiile care fac afaceri cu Teheranul.

 

Germania, Franța și Marea Britanie au lansat, la sfârșitul lunii ianuarie, mecanismul gândit să mențină acordul cu Iranul, care stopează pentru moment programul nuclear al Teheranului, după retragerea SUA din tratat. Numit „Instex”, mecanismul permite schimburile comerciale cu iranienii, fără tranzacții financiare directe. Prin intermediul acestuia, Iranul poate exporta europenilor petrol sau alte produse, iar banii obținuți nu sunt virați în conturile băncilor iraniene, ci spre companiile europene care livrează apoi medicamente sau produse alimentare Teheranului, evitând astfel filtrul de sacțiuni impus de Washington. Mecanismul conceput de europeni  este „o sfidare deschisă” la adresa SUA, a tunat ambasadorul american în Germania, Richard Grenell, într-un interviu apărut ieri în publicația germană „Welt am Sonntag”. „Încercările de a ocoli sancțiunile americane nu sunt deloc recomandate”, a avertizat el. Nu este pentru prima oară când Grenell încalcă eticheta diplomatică prin declarații controversate. Imediat după preluarea postului, în mai, anul trecut, el a cerut imperativ companiilor germane să nu mai facă afaceri cu Iranul, după retragerea SUA din tratatul nuclear. Recent, ambasadorul a amenințat cu sancțiuni companiile din Germania, implicate în construcţia gazoductului ruso-german „Nordstream 2”. Același Grenell, considerat mâna dreaptă a președintelui Trump în Europa, a provocat furie la Berlin, criticând modul în care germanii s-ar eschiva de la îndeplinirea obligațiilor asumate în cadrul NATO. El a spus, de asemenea, că vrea să-i susțină „pe ceilalți conservatori din Europa”, declanșând un alt val de proteste.

Un tratat ținut pe perfuzii

Donald Trump a retras unilateral SUA din acordul nuclear internațional cu Iranul, pe care l-a ridiculizat cu vehemență încă de la începutul președinției sale, calificându-l drept „cea mai proastă înțelegere din istorie”. El susține că tratatul a fost negociat astfel încât să permită Teheranului să-și continue programul de rachete capabile să transporte ogive nucleare și, în același timp, nu-i oprește pe iranieni să finanțeze terorismul în Orientul Mijlociu, destabilizând astfel întreaga regiune. Prin retragerea unilaterală, Trump forțează renegocierea unui nou acord, care să limiteze atât programul balistic , cît și influența „nocivă” a Iranului în regiune. Celelalte state semnatare nu doresc, deocamdată, să modifice înțelegerea, chiar dacă Trump a amenințat cu sancțiuni toate companiile care continuă să facă afaceri cu Teheranul. Prin tratat, Iranul se angajează să-și limiteze activităţile atomice, timp de un deceniu, în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

 

„Încercările de a ocoli sancțiunile americane nu sunt deloc recomandate”.

Richard Grenell

×