Moscova și Kievul au semnat vineri un acord istoric pentru deblocarea exporturilor de cereale din porturile de la Marea Neagră. Cu toate acestea, reprezentanții celor două țări au refuzat să se așeze la aceeași masă și au evitat să dea mâna la ceremonia de semnare a acordului de la Istanbul.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat acordul de vineri care a deblocat exporturi de cereale în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari, necesare pentru a atenua o criză alimentară.
Însă, în ceea ce privește războiul, el a declarat că nu va exista o încetare a focului decât dacă teritoriul pierdut va fi recucerit.
„Înghețarea conflictului cu Federația Rusă înseamnă o pauză care oferă Federației Ruse o pauză pentru odihnă”, a declarat el pentru Wall Street Journal.
„Societatea consideră că toate teritoriile trebuie mai întâi eliberate, iar apoi putem negocia ce să facem și cum am putea trăi în secolele următoare”.
Nu s-au înregistrat progrese pe linia frontului de când forțele rusești au cucerit ultimele două orașe deținute de ucraineni în provincia estică Luhansk la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie.
Forțele rusești nu au reușit să stabilească controlul asupra celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina la Vuhlehirska, la nord-est de Donețk, iar trupele au încercat să avanseze spre vest din orașul Lysychansk, dar au fost respinse, a declarat statul major al forțelor armate ucrainene.
În orașul sudic Nikopol, pe râul Dnipro, bombardamentele rusești continue au ucis cel puțin o persoană, a declarat un oficial ucrainean pe canalul său Telegram.
„O femeie de 60 de ani a murit”, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare din Kryvyi Rih, în centrul Ucrainei.
Atacul rusesc asupra orașului Nikopol din sud, ținta a peste 250 de rachete în ultima săptămână, a avariat 11 case și clădiri agricole, a tăiat conductele de gaz și apă și a distrus o cale ferată, a adăugat el.
Kievul speră că aprovizionarea sa cu arme occidentale, cum ar fi sistemul american de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), îi va permite să recucerească teritoriul.
(sursa: Mediafax)