x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA şi Polonia au semnat acordul pentru amplasarea scutului antirachetă

SUA şi Polonia au semnat acordul pentru amplasarea scutului antirachetă

20 Aug 2008   •   00:00
SUA şi Polonia au semnat acordul pentru amplasarea scutului antirachetă

13:10 • Statele Unite şi Polonia au semnat astăzi un acord ce prevede instalarea unor elemente ale scutului antirachetă american pe teritoriul polonez, în jurul anului 2012, transmite AFP. Textul a fost semnat la ora locală 11.40 (12.40, ora României), la sediul Guvernului de la Varşovia, de către secretarul de stat american Condoleezza Rice şi ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, în prezenţa preşedintelui Lech Kaczynski şi premierului Donald Tusk.

Statele Unite şi Polonia au semnat astăzi un acord ce prevede instalarea unor elemente ale scutului antirachetă american pe teritoriul polonez, în jurul anului 2012, transmite AFP. Textul a fost semnat la ora locală 11.40 (12.40, ora României), la sediul Guvernului de la Varşovia, de către secretarul de stat american Condoleezza Rice şi ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, în prezenţa preşedintelui Lech Kaczynski şi premierului Donald Tusk.

ÎNŢELEGERE. În urma acestui acord, Statele Unite vor putea instala pe teritoriul polonez, în jurul anului 2012 zece rachete de interceptare, capabile să distrugă în zbor eventuale rachete balistice cu rază lungă de acţiune. Sistemul este conectat la un radar puternic ce va fi instalat în Cehia, în urma unui acord semnat în 8 iulie. Aceste elemente completează un sistem aflat deja în funcţiune în Statele Unite, Groenlanda şi Marea Britanie, destinat să protejeze teritoriul american de eventuale ameninţări din partea unor ţări imprevizibile, precum Iranul. Însă Moscova îl consideră o ameninţare pentru securitatea sa şi avertizează că va riposta la instalarea de contingente americane echipate cu sisteme antirachetă în fosta sa zonă de influenţă. Şefa diplomaţiei americane şi omologul său polonez Radoslaw Sikorski şi-au pus semnăturile pe documentul parafat săptămîna trecută de cele două ţări. Negocierile au durat 15 luni şi au fost mult timp îngreunate de cererile Guvernului liberal al lui Donald Tusk, venit la putere în noiembrie. Afirmînd că instalarea scutului constituie un risc suplimentar pentru Polonia, care are frontiere comune cu Rusia, Guvernul polonez a cerut Statelor Unite baterii antiaeriene de ultimă generaţie pentru a-şi spori securitatea. Statele Unite au acceptat să desfăşoare o baterie de rachete Patriot operată de un contingent american. Treptat, armata poloneză va prelua gestionarea acestui sistem antirachetă cu rază de acţiune medie. Potrivit Guvernului polonez, conflictul dintre Rusia şi Georgia a determinat Statele Unite să facă unele concesii Varşoviei în acest dosar, pentru a grăbi încheierea negocierilor. Acest lucru a fost considerat un argument în plus pentru Moscova în sprijinul teoriei sale că scutul vizează în realitate Rusia. Baza antirachetă din Polonia din cadrul scutului american va fi baza militară americană cea mai apropiată de frontierele Rusiei. Redzikowo, o comună mică din nordul Poloniei aleasă de strategii americani, este situată la doar 200 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad, cel mai vestic teritoriu al Rusiei, între Polonia şi Lituania. Instalarea în această regiune a unei prime baze americane cu 200 de soldaţi este cu atât mai dificil de acceptat pentru Rusia cu cât regiunea a fost locul unde, în timpul regimului comunist, se aflau numeroase baze sovietice, cu baterii de rachete îndreptate către Vest. Imediat după parafarea acordului, săptămâna trecută, în plin conflict ruso-georgian, un înalt oficial militar rus a declarat că acceptând să găzduiască elemente ale scutului, Polonia a devenit o "ţintă prioritară" pentru Rusia şi a subliniat că doctrina militară rusă permite folosirea armelor nucleare în cazuri precum cel al Varşoviei. Pentagonul a minimalizat însă aceste ameninţări, secretarul american al apărării Robert Gates catalogându-le drept "retorică lipsită de conţinut". (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe statele unite Polonia