x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Summit-ul de 24 de ore

Summit-ul de 24 de ore

de Sînziana Stancu    |    20 Iun 2008   •   00:00

Liderii UE s-au reunit în această seară la Bruxelles pentru a încerca să salveze Tratatul de la Lisabona după respingerea lui de alegătorii irlandezi în urmă cu o săptămînă.

Liderii UE s-au reunit în această seară la Bruxelles pentru a încerca să salveze Tratatul de la Lisabona după respingerea lui de alegătorii irlandezi în urmă cu o săptămînă. relatează AFP.

 
Aşa cum au promis la începutul săptămînii, liderii Uniunii Europene au organizat un summit de zile mari, mai precis de o zi întreagă (24 de ore), în încercarea disperată de a resuscita Tratatul de la Lisabona, respins prin referendum săptămîna trecută de Irlanda, relatează AFP. Înaintea acestei reuniuni, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker şi-a manifestat scepticismul, declarîndu-se “îngrijorat” după refuzul irlandez, întrucît, “dintre toate scenariile pentru ieşirea din criză care se pot întrevedea, nici unul” nu îi place cu adevărat.

 
RĂGAZ. Încă de la început, Irlanda, spre care se îndreptau toate privirile, a cerut un răgaz pentru a găsi soluţia să iasă din criza provocată în Uniune chiar de electoratul său. Liderii UE i-au cerut la rîndul lor să ia o decizie cît mai repede, pentru a nu se ajunge la un adevărat blocaj, mai ales că urmează schimbarea preşedinţiei semestriale a UE în mai puţin de două săptămîni, între Slovenia şi Franţa. Pînă atunci însă, la actualul summit, liderii UE ar fi trebuit să ia unele decizii importante, ca, de pildă, să aprobe oficial aderarea Slovaciei la zona euro în 2009 sau să discute despre posibilităţile de a ţine piept creşterii spectaculoase a preţului carburanţilor, ce a “inflamat” aproape toată Europa. Dar, după ce premierul irlandez Brian Cowen le-a explicat liderilor UE, cu puţin înainte de începerea summit-ului, că “e prea devreme pentru a putea prezenta eventuale soluţii” pentru salvarea Tratatului, problemele pe care ar fi trebuit să se concentreze reuniunea au trecut pe planul secundar, luîndu-se hotărîrea să se discute nonstop, timp de 24 de ore, despre salvarea, practic, a Uniunii Europene. Tratatul respins de Irlanda pune bazele funcţionării unor structuri comunitare, capabile să susţină o Uniune extinsă pînă la 27 de membri. Liderii europeni urmau să îşi afirme şi voinţa de a continua procesul de ratificare a Tratatului, sperînd astfel că vor convinge Irlanda să se răzgîndească mai repede.

 
PROTESTE. O coaliţie de opozanţi ai Tratatului de la Lisabona, printre care partidul irlandez Sinn Fein, socialistul francez Jean-Luc Melenchon sau olandezul Harry Van Bommel, a cerut joi liderilor europeni să abandoneze Tratatul. Cu cîteva ore înainte de începerea summit-ului, eurodeputatul din partea Sinn Fein, Mary Lou McDonald, a avertizat că irlandezii nu vor accepta “o versiune uşor modificată a textului”, chiar dacă sînt proeuropeni. “S-a terminat cu Tratatul de la Lisabona, iar ratificarea trebuie să înceteze”, a declarat aceasta, adăugînd că “un alt acord este posibil”. “Este nevoie de noi discuţii, de noi negocieri şi de un nou tratat”, a precizat ea. Liderul stîngii unitare europene din Parlamentul European, francezul Francis Wurtz, a afirmat la rîndul său că alegerea poporului irlandez “este clară şi trebuie respectată”, iar senatorul francez Jean-Luc Melenchon a afirmat că votul negativ al Irlandei este “o veste bună”, care se traduce prin “incredibilul dispreţ al elitei” europene faţă de preocupările cetăţenilor săi. “Ratificarea trebuie să înceteze”, a afirmat acesta.

Aceeaşi atitudine a avut-o şi socialistul olandez  Harry Van Bommel. “Irlandezii au spus nu, iar olandezii ar fi făcut acelaşi lucru” dacă s-ar fi organizat un referendum, a declarat el. “Opinia partidului socialist (olandez) este că Tratatul de la Lisabona este mort.”

×
Subiecte în articol: externe