x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Summit-ul G20, într-o atmosferă de Război Rece

Summit-ul G20, într-o atmosferă de Război Rece

05 Sep 2013   •   19:16
Summit-ul G20, într-o atmosferă de Război Rece
Sursa foto: YURI KOCHETKOV/EPA/Intact Images

Neînţelegerile dintre Barack Obama şi Vladimir Putin pe marginea dosarului sirian riscă să trimită în plan secund ordinea de zi economică a summitului G20 ce s-a deschis joi la Sankt Petersburg, în Rusia, comentează Reuters, preluată de agerpres.ro.

Liderii principalelor ţări industrializate şi în curs de dezvoltare şi-au manifestat dorinţa de a înregistra progrese în domeniul creşterii economice, schimburilor comerciale, transparenţei bancare şi al luptei împotriva fraudelor fiscale. Ţările membre ale acestui club reprezintă două treimi din populaţia lumii şi 90% din bogăţiile create pe Terra.

Aceste ţări nu sunt neapărat de acord cu privire la consecinţele ce pot fi trase în urma crizei valutare de pe pieţele emergente sau a deciziei Rezervei Federale a SUA de a pune capăt programului său de susţinere a economiei americane.

În comparaţie însă, poziţiile asupra acestor subiecte par mai uşor de apropiat decât cele împărtăşite de Vladimir Putin şi Barack Obama privind necesitatea unei intervenţii în Siria, chiar dacă acest dosar nu se afla oficial pe ordinea de zi.

Preşedintele rus Vladimir Putin a propus joi ca statele membre G20 să discute despre Siria în timpul cinei, acceptând astfel să introducă în mod oficial pe agenda summitului tema care îl domină deja, de facto, relatează AFP. Putin se opune cu fermitate unei intervenţii militare în Siria, contrar SUA şi Franţei, în deschiderea summitului celor mai mari puteri la nivel mondial, al cărei gazdă este.
Barack Obama a profitat de o escală în Suedia în drum spre summitul G20 pentru a apăra din nou proiectul său de intervenţie contra preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad, vinovat, în opinia sa, de a fi recurs la arme chimice împotriva propriului popor, la 21 august, în câmpia Ghouta din apropiere de Damasc. În paralel, Comisia pentru politică externă din Senatul american a aprobat miercuri un proiect de lovituri militare împotriva regimului condus de preşedintele sirian.

La rândul său, Vladimir Putin a declarat că unda verde pentru o intervenţie militară, dată de Congresul american fără a exista o rezoluţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, ar fi un act de “agresiune”. Liderul de la Kremlin, care nu a exclus să sprijine o acţiune militară beneficiind de aprobarea Consiliului de Securitate, l-a acuzat pe secretarul de stat american, John Kerry, că minte atunci când susţine că nu există membri ai organizaţiei Al Qaida printre insurgenţii din Siria.


×