x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suntem cei mai harnici europeni!

Suntem cei mai harnici europeni!

de Sînziana Stancu    |    04 Aug 2009   •   00:00

Un studiu făcut de Agenţia Europeană pentru Ameliorarea Condiţiilor de viaţă şi Muncă (Eurofound) din Dublin, privind evoluţia timpului săptămânal de lucru în 2008, plasează România pe primul loc în ierarhia celor mai harnici europeni.



În studiul Eurofound, publicat şi de revista germană Die Zeit, se rată că timpul mediu de lucru în cele 27 de ţări ale UE a fost, în 2008, de 40,4 ore pe săptămână. România a înregistrat un timp de lucru de 41,8 ore pe săptămână, potrivit studiului, iar la coada listei, "leneşii" Europei s-au dovedit a fi francezii, cu 38,4 ore pe săptămână. După români se află letonii şi cehii, cu 41,7 ore de muncă pe săptămână, urmaţi de polonezi şi austrieci, cu 41,6 ore pe săptămână şi de bulgari, cu 41,5 ore.

NEMŢII, REVOLTAŢI

După Bulgaria, pe locul al şaptelea, se află Germania, cu 41,2 ore de lucru pe săptămână, dar şi cu o durată peste media europeană a concediilor anuale. Clasamentul făcut de Eurofound i-a nemulţumit, totuşi, pe germani, care au spus că, de fapt, ei au lucrat tot anul 2008 cu trei ore şi jumătate mai mult decât era prevăzut în contractul colectiv de muncă ­ 37,6 de ore pe săptămână la nivelul tuturor ramurilor economice - şi mulţi dintre ei au făcut ore suplimentare sau au lucrat în companii unde nu au existat astfel de înţelegeri cu privire la timpul de lucru. Mai mult, secretarul general adjunct al Confederaţiei Europene a Sindicatelor (ETUC), Reiner Hoffmann, a criticat studiul, atrăgând atenţia că munca în exces este în detrimentul vieţii de familie şi că, pe termen lung, poate afecta chiar şi sănătatea. Iar concluzia lui  Hoffmann în problema actuală a şomajului ridicat din cauza crizei economice este că "dacă cineva vrea să creeze un loc de muncă  într-o perioadă marcată de şomaj, trebuie să distribuie munca pe mai mulţi umeri, în loc să oblige mai puţini oameni să lucreze tot mai mult".

×
Subiecte în articol: externe