Germania a anunţat posibilitatea suspendării plăţilor de ajutor din partea Uniunii Europene pentru Turcia, după arestarea a şase activişti pentru drepturile omului, între care şi un cetăţean german, relatează site-ul agenţiei Reuters.
Declaraţiile unor oficiali germani privind arestarea de către autorităţile turce a unor activişti, inclusiv a unui cetăţean german, sunt inacceptabile şi constituie o imixtiune în treburile justiţiei, a răspuns, joi, Ministerul de Externe de la Ankara, potrivit Reuters. Germania a anunţat posibilitatea suspendării plăţilor de ajutor din partea blocului comunitar pentru Turcia, după arestarea a şase activişti pentru drepturile omului, inclusiv a preşedintelui Amnesty International din Turcia, Idil Eser, şi a cetăţeanului german Peter Steudtner, acuzaţi de terorism. „Din păcate, avem motive constante să vorbim cu Turcia despre libertăţile civile şi cele ale presei. Credem că este foarte importantă revizuirea ajutorului financiar UE, în lumina ultimelor evoluţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert. Este vorba despre pachetul de asistenţă financiară în valoare de 3 miliarde de euro, promis Turciei de Uniunea Europeană, pentru a găzdui trei milioane de refugiaţi sirieni. Fondurile vor fi alocate sub forma unor proiecte umanitare, până la sfârşitul anului. Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, şi-a întrerupt vacanţa pentru a participa la gestionarea conflictului cu Turcia, catalogat drept o „escaladare dramatică”. În opinia sa, arestarea activiştilor este „inacceptabilă şi de neînţeles”.
Steudtner este cel de-al 23-lea cetăţean german reţinut de către autorităţile turce, după încercarea eşuată de lovitură de stat, din iulie 2016.
„Acuzaţiile de legături teroriste sunt absurde. Este îngrozitor să acuzi Amnesty şi alte organizaţii pentru drepturile omului de terorism”. Sigmar Gabriel