Peste o sută de ţigani din România au fost implicaţi de la începutul acestui an, numai în Milano, în diverse infracţiuni de tipul furturilor şi agresiunilor, a declarat agenţiei Adnkronos, Riccardo de Corato, viceprimarul oraşului, însărcinat special al administraţiei capitalei Lombardiei cu problema siguranţei publice.
"Sunt minori romi şi femei românce care continuă să comită infracţiuni de tipul furturilor. S-a întâmplat din nou în acest weekend, când un rom de 13 ani a prădat o femeie în plină zi pe bulevardul Garibaldi. Iar trei ţigănci, dintre care una minoră, au furat într-un supermarket din strada Brenta. Deci încă o dată se pune problema romilor români, oameni care de cele mai multe ori recidivează, care comit infracţiuni pentru că nu muncesc şi nu au altceva de făcut", a declarat oficialul din Milano, citat de Agerpres. Oficialul italian subliniat că problema ţiganilor devine foarte complicată pentru autorităţile locale atunci când este vorba de folosirea minorilor şi femeilor la furturi, dar şi pentru prostituţie şi cerşit: "O problemă care devine şi mai dificilă atunci când e vorba de minori cetăţeni comunitari, aşa cum sunt romii din România, a căror repatriere este foarte dificilă. Ei nu pot fi reţinuţi în arest din cauza vârstei şi sunt internaţi în centre speciale de asistenţă, din care cei mai mulţi fug. Pentru a se întoarce să fie exploataţi pe străzile oraşului".
Corato consideră că repetarea acestui tip de infracţiuni trebuie combătută şi prin practica îndepărtării sau repatrierii ţiganilor de cetăţenie română, care nu este însă uşoară deoarece autorităţile locale trebuie să invoce motive serioase de pericol pentru ordinea şi siguranţa publică pentru ca ordinele de repatriere să nu fie anulate de tribunal. În ultimele luni, autorităţile din Milano au derulat mai multe acţiuni de demolare şi evacuare a unor tabere ilegale de nomazi de pe raza oraşului, majoritatea locuitorilor acestora fiind ţigani din România. Administraţia din capitala Lombardiei le oferă ţiganilor care doresc să se integreze şi să muncească alternativa cazării în alte tabere autorizate sau în centrele organizaţiilor şi asociaţiilor de caritate, majoritatea coordonate de Biserica Catolică.
Citește pe Antena3.ro