x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tokyo Sky Tree, cel mai înalt turn TV neancorat din lume

Tokyo Sky Tree, cel mai înalt turn TV neancorat din lume

01 Mar 2011   •   10:29
Tokyo Sky Tree, cel mai înalt turn TV neancorat din lume
Sursa foto: /Reuters
154206-.jpgTokyo Sky Tree, în construcţie în nordul capitalei japoneze, a atins astăzi înălţimea de 601 m, a anunţat dezvoltatorul, devenind chiar înainte de finalizare cel mai înalt turn TV autopurtat din lume.

El l-a depăşit pe precedentul deţinător al titlului, Turnul din Canton (China), de 600 m, transmite AFP, citată de Agerpres. Când va fi terminat, în cursul acestui an, turnul japonez va domina capitala niponă, cu înălţimea sa de 634 m. În el se vor afla emiţătoarele canalelor de televiziune digitală din marea aglomeraţie Tokyo, preluând astfel ştafeta de la Tokyo Tower, o construcţie de 333 m realizată în 1958 şi inspirată de Turnul Eiffel din Paris.

Proiectul iniţial prevedea o înălţime finală de 610 m, dar a fost modificat pentru ca turnul să rămână mai multă vreme cel mai însemnat turn emiţător cu structură fără hobane (cabluri de ancorare) din lume. "Am studiat celelalte proiecte în curs de realizare din străinătate şi am hotărât să mărim înălţimea la 634 m", a explicat dezvoltatorul.

Tokyo Sky Tree, construcţie cu bază triunghiulară, se vrea chintesenţa culturii şi tehnologiilor japoneze, având silueta inspirată din săbiile lungi ale samurailor şi înălţimea formată din cifre care, pronunţate în japoneză, evocă numele unui războinic celebru. Şi iluminarea lui va avea simboluri culturale, istorice şi geografice.

Turnul, care va fi inaugurat în 2012, este conceput pentru a atrage vizitatori din lumea întreagă, a ilustra o nouă cultură şi a face din Tokyo un oraş prietenos cu mediul, spun creatorii lui. Clădirea, care atrage deja mulţi curioşi, nu va găzdui nici birouri, nici locuinţe, ci va avea două platforme de observare, la 350 m şi 450 m înălţime. Şi împrejurimile vor fi amenajate pentru a face un nou centru turistic dintr-un cartier periferic al oraşului, lipsit deocamdată de dinamism , dar unde preţurile apartamentelor au început să crească.

×