Ambasadorul Germaniei în Turcia, Eberhard Pohl, a fost convocat luni la Ministerul Afacerilor Externe al Turciei, care l-a informat în legătură cu preocuparea Ankarei după dezvăluirile conform cărora Turcia ar fi spionată de germani, a anunţat, pentru AFP, un diplomat turc.
În ediţia sa de duminică, publicaţia germană Der Spiegel nota că serviciile secrete germane au spionat cel puţin o discuţie telefonică a secretarului american de Stat John Kerry şi că ele supraveghează de ani buni Turcia. Săptămânalul afirmă că, după 2009, Guvernul german a mandatat serviciile secrete să spioneze Ankara, partenerul său din cadrul NATO. Potrivit jurnaliştilor germani, ţintele spionajului sunt actualizate la fiecare patru ani de guvernul german, însă actualele priorităţi nu au fost modificate după scandalul de spionaj cu SUA, iar Turcia s-ar afla în continuare sub supraveghere.
Spionajul internaţional a devenit un subiect de polemică în Germania în ultimele luni. Dezvăluirile din acest an, conform cărora telefonul mobil al cancelarului federal Angela Merkel ar fi fost ascultat de serviciile secrete americane, au şocat Germania.
“Ambasadorul german a fost convocat în legătură cu informaţiile apărute în presa germană. I-am adus la cunoştinţă preocuparea şi îngrijorarea noastră”, a declarat diplomatul turc. “Dacă există şi cel mai mic adevăr în aceste informaţii, Germania trebuie să dea explicaţii pe marginea acestei situaţii grave, a anunţat Ministerul de Externe al Turciei, într-un comunicat publicat în urma întâlnirii cu diplomatul german. Textul comunicatului califică, de asemenea, drept “inacceptabil” orice act de spionaj între “ţări prietene şi aliaţi” şi cere stoparea imediată a unor asemenea practici.
La Berlin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Germaniei, Martin Schafer, a încercat să dezamorseze tensiunile între cele două capitale. “Aceasta nu a fost o convocare, ci o invitaţie la o discuţie”, a precizat Schafer. “Discuţia s-a purtat într-o atmosferă amicală. A fost necesar să li se explice autorităţilor turce ceea ce a fost lansat de mass-media germane”, a mai spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Berlin.
Autorităţile turce au declarat că vor studia cu seriozitate informaţiile apărute în mass-media germane din care rezultă că Serviciul de informaţii externe al Germaniei (BND) a spionat din 2009 Turcia şi au indicat că problema va fi investigată, relatează Efe şi Ria Novosti. “Categoric, Guvernul nostru şi Ministerul Afacerilor Externe vor efectua investigaţia necesară”, a declarat Mehmet Ali Sahin, vicepreşedintele Partidului pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP), de guvernământ.
“Eu cred că acest (material) trebuie luat în serios. Desigur, Guvernul nostru, MAE vor studia declaraţiile expuse în revista Der Spiegel”, a afirmat Mehmet Ali Sahin, într-o declaraţie la un post de televiziune.
Cu toate acestea, el a spus că se impune “prudenţă” în ceea ce priveşte materialele revistei germane menţionate, deoarece aceasta nu este foarte favorabilă Turciei şi difuzează uneori informaţii părtinitoare, în special despre Recep Tayyip Erdogan (ales preşedinte).