În Pakistan, numărul violenţelor îndreptate împotriva minorităţilor creşte într-un ritm vertiginos. În cea mai recentă manifestare de acest fel, ce a avut loc într-o localitate aflată la 200 de kilometri de capitala Islamabad, au murit două fetiţe şi bunica lor, într-un incendiu declanşat de mulţimea isterizată.
Cele trei victime ale incendiului aparţineau unei minorităţi religioase din Pakistan, Ahmadis, ai cărei membri se consideră musulmani, dar care au fost excluşi din această comunitate printr-o lege adoptată în 1984, marea majoritate a populaţiei privindu-i cu ostilitate şi considerându-i eretici.
Conflictul a pornit după ce un membru al comunităţii Ahmadis s-a certat cu mai mulţi tineri pe tema unui mesaj postat de acesta pe Facebook. Aproape instantaneu o gloată de 150 de persoane s-a adunat în faţa sediului poliţiei din oraş solicitând înregistrarea unei blasfemii, delictul religios fiind consacrat de legea pakistaneză.
Legea din 1984 interzice membrilor comunităţii Ahmadis să utilizeze formulele de salut musulmane, să folosească rugăciuni islamice sau să se refere la locul de rugăciune ca fiid o moschee.
În acelaşi timp, o altă mulţime a atacat şi a incendiat mai multe locuinţe în care locuiau membri ai comunităţii Ahmadi. În incendiu şi-au pierdut viaţa două fetiţe şi bunica lor, în mod ironic, cel care a declanşat nebunia, tânărul care a postat mesajul considerat blasfemiator pe Facebook, a scăpat nevătămat!
Martorii oculari spun că deşi se aflau la faţa locului, poliţiştii nu au intervenit, mărginindu-se să privească cum mulţimea a atacat cu pietre magazinele şi locuinţele Ahmadis, iar apoi le-a incendiat.
Citește și
Fetita de 10 ani F violata in moschee, dupa cursurile de Coran - și vezi FOTO.
Numărul acuzaţiilor de blasfemie a explodat în Pakistan, de la un singur caz în 2011, la 68 în 2013, peste 100 de persoane fiind acuzate în decursul acestui an. Activiştii pentru drepturile omului spun că această metodă este des folosită în cazuri de răzbunări personale sau atunci când de proprietatea celui acuzat sunt interesate anumite persoane.